Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Προσωρινό πάγωμα των επενδύσεων από την Eldorado Gold


Με ανακοίνωση της η πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold ανακοίνωσε για έναν χρόνο το πάγωμα των επενδύσεων της, λόγω της διεθνούς πτώσης της τιμής του χρυσού. Ανάμεσα στα επενδυτικά πλάνα παγώνουν και αυτά στις Σκουριές Χαλκιδικής και στο Πέραμα Έβρου.
Η εξέλιξη αυτή χαροποίησε ιδιαίτερα τους κατοίκους της Β.Α. Χαλκιδικής, οι οποίοι δίνουν ένα πολύχρονο αγώνα ενάντια στα καταστροφικά μεταλλεία χρύσου για την περιοχή τους και την ζωή τους. Αγώνας ο οποίος κλιμακώθηκε απότομα τον τελευταίο ένα χρόνο, όταν κηρύχθηκε η έναρξη των εργασιών με τη δημιουργία εργοταξίου της εταιρείας και την κοπή χιλιάδων στρεμμάτων δάσους. Με εκτεταμμένες κατ' επανάληψη συγκρούσεις με το κράτος και τις δυνάμεις καταστολής του, με την εταιρεία και τους τραμπούκους της. Με συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις στα χωριά, κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες πόλεις, πορείες στο βουνό, συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, καταστροφή των εγκαταστάσεων της χρυσοθηρικής εταιρείας στο όρος Κάκκαβος, καταστροφή του αστυνομικού τμήματος Ιερισσού μετά από εισβολές των ΜΑΤ στο χωριό.
Η απάντηση του κράτους υπήρξε εξίσου αποφασιστική. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επένδυση θα γίνει κόντρα στους μίζερους που δε θέλουν την εισροή ξένων κεφαλαίων, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Ενώ ο υπουργός δημόσιας τάξης κος Δένδιας, δήλωσε ότι δε θα ανεχτεί την ύπαρξη γαλατικών χωριών, ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, ότι η ανομία θα παταχτεί και επέβαλε μια κατάσταση μόνιμης έκτακτης ανάγκης κατά των χωριών της περιοχής, εφαρμόζοντας την αρχή των αντιποίνων και το κατασταλτικό δόγμα "μηδενικής κατοχής": κατ' επανάληψη κατοχή των χωριών (κυρίως της Ιερισσού) από δυνάμεις των ΜΑΤ, εξαναγκαστική λήψη γενετικού υλικού από δεκάδες κατοίκους, αστυνομικές εισβολές σε σπίτια για ελέγχους ή συλλήψεις, σαθρά κατηγορητήρια και προφυλακίσεις αγωνιζόμενων κατοίκων.
Τη στιγμή αυτή τέσσερις αγωνιζόμενοι κάτοικοι βρίσκονται προφυλακισμένοι για λόγους εκδικητικότητας και παραδειγματισμού. Οι δυο έχουν προφυλακιστεί από τις 14/4 κι οι άλλοι δυο στις 10/7. Η προσωρινή αναστολή των εργασιών από την εταιρεία υποδεικνύει ότι οι -έτσι κι αλλιώς απαραίτητες και κομβικής σημασίας- κινήσεις για την απελευθέρωση των τεσσάρων προφυλακισμένων ανάγονται σε κύρια αιχμή του αγώνα στην παρούσα φάση.
Τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με τους ρωμαίους ή με τους γαλάτες
Άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων προφυλακισμένων αγωνιζόμενων κατοίκων

Δεν υπάρχουν σχόλια: