Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

"Αντι"εγληματική πολιτική, αστυνομικός της γειτονιάς, τοπικά συμβούλια πρόληψης της εγκληματικότητας

«Αντι»εγκληματική πολιτική στηριγμένη σε έξι άξονες εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για την περιοχή της Αττικής, στη συνάντηση του στις 26 Γενάρη με 27 δημάρχους και 17 προέδρους κοινοτήτων της περιοχής της Ανατολικής Αττικής:

1. Συγκρότηση πιλοτικών αστυνομικών τμημάτων.

2. Συγκρότηση τοπικών συμβουλίων πρόληψης εγκληματικότητας.

3. Συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τους δήμους και τις δημοτικές αστυνομίες με βάση συγκεκριμένο μνημόνιο.

4. Καθιέρωση και λειτουργία του θεσμού του αστυνομικού της γειτονίας στην περιοχή.

5. Ενεργοποίηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος.

6. Εμφανή αστυνόμευση ώστε να υπάρξει και πρόληψη της εγκληματικότητας και ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

 
Διαφωτιστικά αποσπάσματα από τον αστικό ημερήσιο τύπο των τελευταίων ημερών για τον "αστυνομικό της γειτονιάς"… 

«Φορώντας στην αριστερή πλευρά του σακακιού κονκάρδες που αναγράφουν «αστυνομικός της γειτονιάς» και χρησιμοποιώντας δίκυκλα σκούτερ με την ίδια ένδειξη στον ανεμοθώρακα, ξεκίνησαν από τις 17 Γενάρη περιπολίες 218 αστυνομικοί που υπηρετούν σε 45 Αστυνομικά Τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Για την Αττική έχουν διατεθεί 114 αστυνομικοί που υπηρετούν σε 18 αστυνομικά τμήματα, 28 αστυνομικοί σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και 76 στην επαρχία.» (στα τσακίδια και το συντομότερο πίσω στις γιάφκες των τμημάτων σας γουρούνια, που θέλετε να κάνετε αστυνομική κατάληψη των γειτονιών και να στήσετε δίκτυα κοινωνικής ρουφιανιάς -σημείωση δική μας).

«Οι 218 αστυνομικοί διαθέτουν επαγγελματική κάρτα η οποία -σαν τυπική μπίζνες καρντ- περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμό τους, τον αριθμό του υπηρεσιακού τους κινητού και το e-mail της υπηρεσίας τους. Η κάρτα αυτή θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες και θα μοιράζεται δια ζώσης.» (σα να διαφαίνεται ότι θα «σπάσουν» τα τηλέφωνα τους και θα πάθουν overload τα mail τους από φάρσες -σημείωση δική μας). 

«Στην Αττική θα λειτουργήσουν πειραματικά 18 τέτοια δίκτυα περιπολιών που θα καλυφθούν από 114 αστυνομικούς. Ανάμεσα στις επιλεγείσες περιοχές βρίσκονται η Κυψέλη, τα Πατήσια, το Παγκράτι, η Νίκαια, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα η Ηλιούπολη, η Καλλιθέα, το Αιγάλεω, οι Αχαρναί, το Ίλιον, το Περιστέρι, ο Άγιος Παντελεήμονας.» (Νίκαια, Αιγάλεω, Περιστέρι, Ίλιον… την τιμητική τους έχουν -όλως τυχαίως- οι περιοχές της δυτικής αττικής -σημείωση δική μας).

«Ο αστυνομικός της γειτονιάς θα είναι ο «δικός» μας άνθρωπος. Γενικά επιδιώκει τη διείσδυση και την ενσωμάτωσή του στην τοπική κοινωνία, ώστε να αποτελέσει μέρος της καθημερινής ζωής των πολιτών, να γνωρίσει καλύτερα οποιοδήποτε χαρακτηριστικό του χώρου που επιτηρεί και να μετατραπεί τελικά σε “πρώτη κεραία” της γειτονιάς (σαν τον μετεμφυλιακό χαφιέ δηλαδή, με μόνη διαφορά ότι σήμερα θα είναι υπηρεσιακός και ένστολος -σημείωση δική μας). 

«Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο, ο αστυνομικός της γειτονιάς «δεν είναι αρμόδιος για να παρεμβαίνει σε εγκληματικές ενέργειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πολίτης πρέπει να επικοινωνεί απευθείας με την Άμεση Δράση». Η δική του αρμοδιότητα είναι να προσέχει τους πολίτες (να τους επιτηρεί και να τους καταδίδει δηλαδή -σημείωση δική μας) και σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνεται στο ίδιο φυλλάδιο, να «παρίσταται στις συγκεντρώσεις ή στις συνελεύσεις τοπικών φορέων και κατοίκων, όπου συζητούνται θέματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών» (δηλαδή θα επιδιώξουν να εμφανιστούν σε ανοιχτές εκδηλώσεις, λαϊκές συνελεύσεις και άλλες σχετικές κοινωνικές παρεμβάσεις; Πολύ καζούρα και γιαούρτι προβλέπεται να πέσει, κρίμα τα «παιδιά» -σημείωση δική μας). 

«Εμείς, πάντως, που ασχολούμαστε με το αστυνομικό ρεπορτάζ είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο πολλά είναι τα οφέλη από αυτόν τον θεσμό, ο οποίος καλύπτει όλο το φάσμα του εγκλήματος στη χώρα μας. Θα έχει αποτελέσματα τόσο στη δίωξη του κοινού εγκλήματος όσο και της τρομοκρατίας.» (Πάνος Σόμπολος, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, αρχιερέας της δημοσιοκαφρίλας και της ρουφιανιάς εδώ και χρόνια. Άξιος ο μισθός σου Πάνο... -σημείωση δική μας). 

…και για τα "τοπικά συμβουλία πρόληψης της παραβατικότητας"

«Τα τοπικά συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας θα συστήνονται και θα λειτουργούν με απόφαση του δημάρχου μετά από πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως τα γενικότερα θέματα που αφορούν στη συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία και τη συνεργασία τους με τις αρμόδιες αρχές και φορείς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Στα συμβούλια μετέχουν και αστυνομικοί εν ενεργεία που ορίζονται με απόφαση του τοπικού αστυνομικού διοικητή και οι συνεδριάσεις τους ανακοινώνονται υποχρεωτικά στην τοπική αστυνομική αρχή […]. Επίσης, ζητήθηκε από τη πλευρά των δημάρχων περισσότερες αρμοδιότητες για τις δημοτικές αστυνομίες και τον εξοπλισμό τους με αμυντικά μέσα.» (μην ξεχάσουν να μας καλέσουν τα δημοτικά συμβούλια των περιοχών μας όταν θα αποφασίσουν να συζητήσουν την πρόταση για συγκρότηση τοπικών συμβουλίων πρόληψης της εγκληματικότητας -σημείωση δική μας).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τις πολιτικές που ασκούν οι κυβερνήσεις, έχει μετατραπεί, ουσιαστικά, σε θεσμό εξυπηρέτησης του κράτους, χάνοντας έτσι τα λαϊκά της χαρακτηριστικά και αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί σε αντιλαϊκές επιλογές και στην οικολογική καταστροφή. Με τον επερχόμενο «ΚAΛΙΚΡΑΤΗ» έχουμε τη παραπέρα ενίσχυση του συγκεντρωτικού χαρακτήρα της ΤΑ και ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός δεν έχει καμία σχέση ούτε με την αποκέντρωση ούτε με την οικονομική ανάπτυξη της πόλης πολύ περισσότερο με την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. O πολίτης ειδικά των δυτικών συνοικιών, εισέπραττε πάντα την εγκατάλειψη, την απουσία και την αδιαφορία των κυβερνήσεων, και των κομματικών τους εκπροσώπων στην τοπική αυτοδιοίκιση.