Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Αντιεκλογικό κείμενο ενάντια στον "μαγικό κόσμο" των κυρίαρχων

Αντιεκλογικό κείμενο ενάντια στον "μαγικό κόσμο" των κυρίαρχων από τον αυτοοργανωμένο χώρο αλληλεγγύης & ρήξης Ρεσάλτο και τη Συνέλευση της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας που μοιράζεται στις γειτονιές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.




Ο «μαγικός κόσμος» των κυρίαρχων διατυμπανίζει…
«Έχουμε Γιορτή!» [έχουν δηλαδή...]
«Γιορτάζουμε τη Δημοκρατία!» [γιορτάζουν δηλαδή…]
 
Τώρα οι «μάγοι» πέρα από τις οθόνες έρχονται ξανά -για λίγες παραστάσεις- και στις γειτονιές μας. Θεαματικές ψευδαισθήσεις και φανταστικά κόλπα για όλα τα γούστα: δεξιόστροφα, αριστερόστροφα, κεντρομόλα, φυγόκεντρα, ανένταχτα, αναποφάσιστα κτλ. Σου παρουσιάζουνε τη μία και μοναδική πολυφωνία που καταφέρνει πάντα να λέει τα ίδια, αρκεί να μην αμφισβητείται η συνέχεια του κράτους. Έρχεται το «μαγικό ραβδί» του πατριωτισμού για να ενώσει καταπιεστές με καταπιεσμένους και να εγκληματοποιήσει ό,τι δεν χωράει κάτω από την ομπρέλα της «ελλάδας». Και στην κορύφωση της παράστασης, μοιράζουν «μαγικά χαρτάκια» που βάζεις σε ένα «μαγικό κουτί» που λέγεται κάλπη για να βιώσεις αυτήν τη συγκλονιστική εμπειρία να «συμμετέχεις στα κοινά» και τσουπ! Συμμετέχεις και εσύ, μαζί τους, στη γιορτή της δημοκρατίας! Και μια μέρα μετά τις εκλογές, τσουπ! Το θέαμα επιστρέφει στις οθόνες κι εσύ αρχίζεις ξανά να βλέπεις, να αισθάνεσαι, να σε περικλείει ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός στην καθημερινότητά σου. Η στρατιωτικοποίηση της καθημερινής ζωής να συνεχίζεται. Η φυλετική και η έμφυλη βία να περπατούν μαζί σου. Η δουλειά να διαβρώνει εσένα και τους γύρω σου, η φτώχεια να απλώνεται στη γειτονιά σου. Η καταστολή να προσπαθεί να πνίξει κάθε αντίσταση.
Έτσι, «μαγικά» κάθε καλοκαίρι καίγονται εκτάσεις γης και μεταμορφώνονται σε οικόπεδα και ανεμογεννήτριες. «Μαγικά», οι μετακινήσεις και η εργασία καταλήγουν σε θανατηφόρα «δυστυχήματα». «Μαγικά», σε πετάνε έξω από το σπίτι σου και «μαγικά» θα σε κλειδώσουν μέσα αν θεωρηθείς «κίνδυνος» για αυτούς. «Μαγικά», εμφανίζονται ως «αόρατοι εχθροί» ιοί και μικροοργανισμοί και όχι ο πολιτισμός της εκμετάλλευσης που τους προκαλεί. «Μαγικά», δολοφονούνται συστηματικά μετανάστ(ρι)ες στα σύνορα, ρομά στην ενδοχώρα, γυναίκες και μη αρρενωπότητες στα σπίτια, στους δρόμους, στις πλατείες. Και πόσα θεαματικά «μαγικά» κάνουν άραγε οι πολεμικές τους μηχανές, όταν αποφασίζουν να παίξουν σκάκι «για την ειρήνη» με τα πιο δυνατά τους πιόνια. Και τα «μαγικά» τους πάνω μας να μην έχουν τελειωμό.
Το τσίρκο τους ξέρει να διαχέει επίπλαστες ελπίδες, φόβους, διλήμματα, διακινδυνεύσεις. Γνωρίζει την τέχνη της αντιστροφής περισσότερο από οτιδήποτε. Σε θέλει να φοβάσαι το ενδεχόμενο της καταστροφής του κι όχι της συνέχισής του. Το να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου κι όχι να του την αναθέτεις. Σε θέλει να φοβάσαι το να αλλάξει αυτός ο κόσμος και όχι να διαιωνίζεται. Να φοβάσαι να το αψηφήσεις και όχι να δώσεις την ψήφο και τη συναίνεσή σου σου στις νέες αλυσίδες που σου ετοιμάζει. Σε θέλει να πιστεύεις πως οτιδήποτε απελευθερωτικό και ενάντιά του είναι επικίνδυνο κι όχι ό,τι υποτάσσεται σε αυτό.
Για εμάς, μαγικό είναι να αποφασίζουμε εμείς για τις ζωές μας, να εξαφανίζουμε τη διαμεσολάβηση των αντιπροσώπων και την εξουσία πολιτικών και οικονομικών αφεντικών. Να συνδεόμαστε με κάθε γωνιά της γης που γιορτάζει την ελευθερία: στη φεμινιστική εξέγερση στο ιράν, στους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες στην γαλλία, στις αντιστάσεις ενάντια στην λευκή ανωτερότητα στις ηπα, στις ανυπότακτες κοινότητες στο μεξικό, στους αγώνες ενάντια στις φυλακές και τα ψυχιατρεία... Στις συγκεντρώσεις, τις απεργίες, τις απαλλοτριώσεις, τις καταλήψεις, τις συνελεύσεις, τις συγκρούσεις ενάντια στην κυριαρχία βρίσκουμε τα ξόρκια. Την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη, τη ρήξη, την ενσυναίσθηση, τη φροντίδα, τη χειραφέτηση. Φανταστικά και μαγικά είναι το να είμαστε το ένα για το άλλο, να χτίζουμε αυτοοργανωμένες κοινότητες, να ερχόμαστε καθημερινά σε ρήξη με τον κόσμο της εξουσίας, του εμπορεύματος, του εθνικισμού, της αρτιμέλειας, του σεξισμού και του ρατσισμού... Μα το πιο σημαντικό για όλα τα παραπάνω, είναι πραγματικά απελευθερωτικά για όλους/ες/α μας. Φανταστική και μαγική είναι η κίνησή μας προς την απελευθέρωση…
 
…η εξεγερσιακή ευαισθησία είναι μαγική και δεν θα χωρέσει ποτέ σε καμία κάλπη
 
Ιούνιος 2023 

Αυτοοργανωμένος χώρος αλληλεγγύης & ρήξης, Ρεσάλτο
Συνέλευση της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: