Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Δεν είναι ατυχήματα, είναι δολοφονίες - Αφίσες με αφορμή τις εργατικές δολοφονίες






Αφίσες του αυτοοργανωμένου χώρου αλληλεγγύης & ρήξης Ρεσάλτο και της Συνέλευσης της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας που κολλιούνται στις γειτονιές του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, του Περάματος και της Ιχθυόσκαλας, με αφορμή τη νέα εργατική δολοφονία του χειριστή γερανού Γιάννη Νομικού και τον βαρύ τραυματισμό 2 ακόμα συναδέλφων του στις 29/05/23, κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής επιβατικού πλοίου συμφερόντων της ΑΝΕΚ στη δεξαμενή ΙΙΙ της COSCO στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος.

Σε κοντινό χρονικό διάστημα πριν και μετά τη νέα αυτή εργατική δολοφονία, προηγήθηκαν και ακολούθησαν δυο ακόμα δολοφονίες (ενός εργάτη στα ναυπηγεία της Ερμούπολης Σύρου και ενός δύτη σε επιθεώρηση πλοίου στο Λαύριο) και πολλοί τραυματισμοί εργατών σε Πέραμα, Σαλαμίνα και Ελευσίνα. Κι όλα αυτά αφού τον Οκτώβρη του 2021, ο λιμενεργάτης Δημήτρης Δαγκλής συνεθλίβη εν ώρα εργασίας από γερανογέφυρα στην προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της COSCO, με σύσσωμα τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά να σπεύδουν για την καταστολή και τον κατευνασμό των κοινωνικών/ταξικών αντιδράσεων σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΜΕ.

Τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε μεμονωμένα. Είναι η πραγματική όψη της καπιταλιστικής ανάπτυξης μέσα σε ένα περιβάλλον κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, εντατικοποίησης της μισθωτής σκλαβιάς και των εκβιασμών της, εξαντλητικών ωραρίων, έλλειψης μέτρων και μέσων προστασίας και χαμηλών μισθών. Είναι η βάση των πολυδιαφημιζόμενων πρόσφατων ρεκόρ σε κέρδη, κύκλο εργασιών, αριθμό εμπορευματοκιβωτίων και τουριστική προσέλευση στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι το μέλλον, η πρόοδος και η ελπίδα που μας επιφυλάσσουν κράτος και κεφάλαιο επιβάλλοντας περαιτέρω υποτίμηση, φτωχοποίηση, επισφάλεια, στρατιωτικοποίηση, έλεγχο, επιτήρηση και καταστολή.

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: