Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Παρασκευές στο Ρεσάλτο - Θεματικές Οκτωβρίου 2012

Την προηγούμενη Παρασκευή 5 Οκτώβρη συναντηθήκαμε σε μια χαλαρή βραδιά γνωριμίας και παρουσίασης σχετικά με τις Παρασκευές και τις συλλογικές κουζίνες, ενώ προβλήθηκε και το ψηφιοποιημένο ποίημα του συντρόφου ΑΛΡΩ «στην αυτοάνοση θνησιγονία».

Συνεχίζουμε τις Παρασκευές του Οκτώβρη 2012 με τις εξής θεματικές: 
12/10:
Προβολή ντοκιμαντέρ «Το πείραμα υπακοής & υποταγής στην εξουσία και την αυθεντία» του Στ. Μίλγκραμ (16’) - Θα ακολουθήσει εισήγηση – συζήτηση με αφορμή το ντοκιμαντέρ.

«Το 1961, Στάνλεϊ Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίαςστο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία. Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί και γινόταν μια προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των απλών στρατιωτών και αξιωματικών των SS, οι οποίοι είχαν εξολοθρεύσει εκατομμύρια αμάχων. Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση -πριν το πείραμα του Μίλγκραμ- ήταν η αυταρχική τευτονική διαπαιδαγώγηση και η καταπιεσμένη -κυρίως σεξουαλικά- παιδική ηλικία των Γερμανών. Όμως, ο Μίλγκραμ πίστευε ότι αυτού του είδους η υπακοή -που οδηγεί στο έγκλημα- δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο της προσωπικότητας, αλλά περισσότερο των πιεστικών συνθηκών. Και το απέδειξε κάνοντας τη «φάρσα» του».
19/10:
Προβολή ντοκιμαντέρ «The Take» της Ναόμι Κλάιν (85’) για τα εγχειρήματα εργατικής αυτοδιαχείρισης στα εργοστάσια της Αργεντινής και ενημέρωση-συζήτηση γύρω από τον αγώνα στη «Βιομηχανική Μεταλλευτική» στη Θεσσαλονίκη.
 26/10:
Παρουσίαση – συζήτηση:
Δικτατορία Μεταξά - Οι μύθοι, η λήθη και οι προεκτάσεις γύρω από ένα επετειακό «όχι»

Δεν υπάρχουν σχόλια: