Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Για την πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες απεργούς πείνας και την εκδήλωση ενάντια στον «εκπαιδευτικό ζουρλομανδύα» στο ρεσάλτο, την Παρασκευή 18/2

Παρά τη βροχή που διαρκώς δυνάμωνε, 1500 με 2000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των μεταναστών απεργών πείνας για συγκέντρωση και πορεία από το Μουσείο χθες το απόγευμα, Παρασκευή 18/2, ενάντια στην υποτίμηση και την αφάνεια της ζωής τους, ενάντια στο ρατσισμό, την εκμετάλλευση, την κρατική καταστολή και αναλγησία. Οι απεργοί πείνας έχουν αρχίσει να φτάνουν στα οργανικά τους όρια (έχουν αρχίσει τα λιποθυμικά επεισόδια, η πτώση όλων των δεικτών του οργανισμού και οι μεταφορές σε νοσοκομεία) και η βδομάδα που έρχεται θα είναι κρίσιμη από όλες τις απόψεις, όπως και πύκνωσης των δράσεων αλληλεγγύης.

Η συζήτηση «εκπαίδευση, αντιστάσεις, καταστολή» ξεκίνησε λίγο αργότερα από το συνηθισμένο λόγω της συμμετοχής αρκετών ανθρώπων του στεκιού στην κεντρική διαδήλωση. Η εισήγηση έγινε από 3 συντρόφισσες πάνω στους ισάριθμους άξονες και ακολούθησε μία τρίωρη πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των 40 περίπου ανθρώπων που βρεθήκαμε στο στέκι. Η συζήτηση διερεύνησε το ρόλο του σχολείου στις σύγχρονες εξουσιαστικές και εκμεταλλευτικές κοινωνίες, το ρόλο του δασκάλου-καθηγητή μέσα σε αυτή τη διαδικασία, τις σαρωτικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο παιδείας αυτή την περίοδο, τους παραλληλισμούς με τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τις μορφές αντίστασης των μαθητών και τις στιγμές των μεγάλων τους κινητοποιήσεων και εξεγέρσεων, την κατανόηση των μαθητών ως νέων ανθρώπων με άποψη και επιλογές και όχι ως άβουλων όντων που κάποιος άλλος μπορεί να αποφασίζει για αυτούς, να τους χειραγωγεί και να τους ποδηγετεί.

Επόμενο ραντεβού στο ρεσάλτο, αύριο Κυριακή 20/2 από τις 12:00, στη συλλογική κουζίνα της "συνέλευσης αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και δράσης Περάματος, Κερατσινίου, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Πειραιά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: