Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Δικαίωση των δολοφονημένων εργατών του Περάματος από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων

Μιλάμε για την μαζική εξόντωση εργατών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, στις 24 Ιούλη 2008, στο δεξαμενόπλοιο «Friendship gas». Η επίσημη εκδοχή αναφέρεται σε 8 νεκρούς αν και μάλλον είναι 20 και πλέον οι δολοφονημένοι εργάτες αφού μέσα στο πλοίο δούλευαν πολλοί αδήλωτοι-ανασφάλιστοι μετανάστες.
Το παρήγορο είναι ότι 7 μήνες μετά έρχεται το πόρισμα των πραγματογνωμόνων για τα αίτια του ατυχήματος να βάλλει τα πράγματα στη θέση τους και να δικαιώσει τους νεκρούς εργάτες. Έτσι... δεν υπάρχει καμία ευθύνη των εφοπλιστών πλοιοκτητών, των εργολάβων και υπεργολάβων στις επισκευές, του κράτους και του υπουργείου ναυτιλίας του, της τριμερούς επιτροπής της ζώνης(κράτος, εργοδότες, συνδικάτο) για τους όρους ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων. Την ευθύνη φέρουν οι ίδιοι οι νεκροί εργάτες. Έργο τόσο γνωστό, τόσο χυδαίο, τόσο παλιό : και δολοφονημένοι και υπεύθυνοι.
Στο πόρισμα, λοιπόν, που στάλθηκε την Πέμπτη 12/2 στην εισαγγελία Πειραιά, οι τρεις πραγματογνώμονες (η ανακρίτρια έχει εν τω μεταξύ αρνηθεί να υπάρχει εκπρόσωπος εργαζομένων στις έρευνες) αναφέρουν:
«Η πλέον πιθανή και εύλογη αιτία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, που συνέβη στις 16:15 της 24-07-2008, στον κενό χώρο της Νο 3 δεξαμενής φορτίου του υγραεριοφόρου πλοίου «Friendship gas», με αποτέλεσμα τον θάνατο 7 εργαζομένων εξωτερικού συνεργείου επισκευών και ενός μέλους του πληρώματος του πλοίου, οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε αμέλεια του Β. Καββαδία, τεχνίτη ελασματουργού και του άτυχου βοηθού του Κωνσταντίνου Οικονομάκη...
...Εάν από τους υπεύθυνους των εργασιών επισκευής του πλοίου είχαν ληφθεί και εφαρμοσθεί ορθά όλες οι διατάξεις και ρυθμίσεις της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, ήταν δυνατόν να είχε αποφευχθεί η ταχεία εξάπλωση και ενδυνάμωση της πυρκαγιάς και τα εξ' αυτής προκληθέντα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά εάν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι σύμφωνα με τις διενεργηθείσες τοξικολογικές εξετάσεις των θανόντων, οι επτά (7) από τις (8) αυτές εξετάσεις αναφέρουν ότι ο θάνατος επήλθε συνεπεία ασφυκτικού θανάτου συμβατού με πρόκληση του δια εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακος.»
Αυτή ακριβώς η εκδοχή που απαλλάσσει τους πάντες και αποδίδει την ευθύνη της έκρηξης στους εργαζόμενους.
Την 1η Αυγούστου 2008, 1 εβδομάδα μετά το πολύνεκρο "ατύχημα", σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι διαδηλώσαμε στο Πέραμα, σε μια πορεία συγκίνησης και οργής. Θα επανέλθουμε άμεσα για να κατάθεσουμε τα δικά μας "πορίσματα" για τα εγκλήματα των οικονομικών και πολιτικών αφεντικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: