Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Για τη συγκέντρωση του Σαββάτου 25/6/2016 ενάντια στη Λευκή Νύχτα στο Ίλιον

Αναδημοσίευση από το site του Θερσίτη:



Το Σάββατο το απόγευμα 25/6 πραγματοποιήθηκε η καλεσμένη συγκέντρωση, από το "Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια" και τον Θερσίτη, ενάντια στη Λευκή Νύχτα στο Ίλιον. Στη συγκέντρωση ανταποκρίθηκε πλήθος συντρόφων/ισσών και αλληλέγγυων από τις γειτονιές μας αλλά και από πολλές περιοχές της Αθήνας. Λίγο μετά τις 6 κινηθήκαμε συλλογικά σε αποκλεισμό περισσότερων από δέκα καταστημάτων. Ανάμεσά τους ήταν παραρτήματα μεγάλων αλυσίδων ή πολυεθνικών, όπως BSB, attrativo, benetton, admiral, galerie de beaute κ.α., εκεί όπου είχε επιβληθεί στους/στις εργαζόμενες να δουλεύουν πέρα από το καθορισμένο ωράριό τους μέχρι το ξημέρωμα, σε συνθήκες γαλέρας.






Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες βδομάδες παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης και ακύρωσης της φιέστας της δημοτικής αρχής και των εμπόρων στους κεντρικούς πεζοδρόμους και την κεντρική πλατεία της πόλης, με ένα πλήθος δράσεων εκτροπής της "λαμπερής" γιορτής (για την οποία δαπανήθηκαν πολλές χιλιάδες ευρώ από τη δημοτική αρχή) με μοιράσματα κειμένων, με αφίσες, συνθήματα, στένσιλ και τρικάκια που καλούσαν σε έμπρακτη αμφισβήτηση της Λευκής Νύχτας. Στις αφίσες και τα κείμενα που μοιράστηκαν αναδείχτηκε όλο το εύρος των ζητημάτων, από τη μαύρη εργασία και την εργασία-"λάστιχο", μέχρι την άλωση των δημόσιων χώρων από καταστήματα και τραπεζοκαθίσματα, την κουλτούρα κατανάλωσης, την κανονικοποίηση των εμπορευματικών σχέσεων, των χρηματικών συναλλαγών, της εξατομίκευσης, της εκτόνωσης της διάχυτης μιζέριας με κατανάλωση προϊόντων, των λαμπερών φώτων και βιτρίνων της αποχαύνωσης, της πληρωμένης σε ψήφους διασκέδασης με "λαϊκούς τροβαδούρους" από τη δημοτική αρχή. Για περισσότερες από δέκα ημέρες υπήρξε σταθερό μπλοκάρισμα των σχεδίων εμπόρων και δημάρχου και αυτό φυσικά προκάλεσε σε κάποιες περιπτώσεις την αστεία οργή των καταστηματαρχών μπροστά στο ενδεχόμενο της απώλειας της μεγάλης μπάζας. Οι παρεμβάσεις αυτές προκάλεσαν και την υποκριτική απόσυρση των "μεγάλων" ονομάτων Μικρούτσικου-Πασχαλίδη που είχε καλέσει ο τοπικός δήμαρχος Ζενέτος, για να πουλήσει και λίγο πολιτισμό και εντεχνίλα στους υποψήφιους ψηφοφόρους. Το κοινωνικά ευαίσθητο ντουέτο προτίμησε να χάσει ένα παχυλό, σύμφωνα με διαρρέουσες πληροφορίες, "νυχτοκάματο" των 19χιλιάδων ευρώ, γνωρίζοντας ότι εκείνο το βράδυ θα υπήρχαν γύρω από τη σκηνή, εκείνες οι κοινωνικές δυνάμεις που θα στραπάτσαραν το αριστερούλι προσωπείο τους. Η διάσταση που πήρε το ζήτημα από τις παρεμβάσεις εξανάγκασε τον εν λόγω τσιφλικά σε αναδίπλωση, ο οποίος με δήλωσή του άφησε έκθετους τους εμπόρους που ο ίδιος είχε καλέσει να κερδοσκοπήσουν μέχρι πρωίας, λέγοντας ότι αναλαμβάνει μόνο την ευθύνη για τα λεγόμενα πολιτιστικά δρώμενα.

Η ανταπόκριση ωστόσο των εργαζομένων κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων που προηγήθηκαν του Σαββάτου ήταν θετική και εμείς, συνεπείς στο ραντεβού μας, σταθήκαμε αλληλέγγυα δίπλα τους αποκλείοντας κάθε πρόσβαση στα καταστήματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην κεντρική πλατεία Ιλίου, από νωρίς το απόγευμα παρατάχθηκε ο "στρατός του δήμαρχου Ζενέτου", η γνωστή "ομάδα καθαριότητας", που με ιδιαίτερο ζήλο τις προηγούμενες μέρες κατέβαζε αφίσες και προσπαθούσε να εξαφανίσει από τις γειτονιές του Ιλίου τα ίχνη των παρεμβάσεών μας. Θλιβερό παράδειγμα αλλοτριωμένων υπαλληλίσκων στην υπηρεσία του αφεντικού τους, που σε κάθε περίπτωση με τη θέση που παίρνουν, μας βρίσκουν απέναντί τους.

Κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών συνεχίστηκαν οι ενδιαφέρουσες κουβέντες με εργαζόμενους και διερχόμενο κόσμο που αναγνώριζε ως εκβιαστική τη συνθήκη που επιβάλλεται με φιέστες όπως η Λευκή Νύχτα. Δεν έλειψαν όμως και οι μικροεντάσεις με καταστηματάρχες που οδύρονταν για τα διαφυγόντα κέρδη τους, όπως και με κάποιους λίγους αφηνιασμένους καταναλωτές, χαμένους κυριολεκτικά στον κόσμο των εμπορευμάτων και της εξατομίκευσης. Όσο για την επιθεώρηση εργασίας, η οποία -κατά τα λεγόμενά της- θα έστελνε κλιμάκιο επτά ατόμων για έλεγχο και επιβολή προστίμων, με συνοδεία οικονομικής αστυνομίας, δεν φάνηκε ποτέ. Το ένα χέρι νίβει το άλλο... Έτσι κι αλλιώς, η ακύρωση των σχεδίων της τοπικής αρχής και των εμπόρων δεν κερδίζεται μέσα από διαμεσολαβητικούς θεσμικούς μηχανισμούς, αλλά με τις δικές μας αρνήσεις και εναντιωματικές δράσεις.




Οι αποκλεισμοί συνεχίστηκαν ως τις 11 το βράδυ, οπότε έπειτα από ολιγόλεπτη συνέλευση αποφασίσαμε συλλογικά να πορευτούμε στους δρόμους του Ιλίου. Η πορεία ξεκίνησε με συμμετοχή από περίπου 300 συντρόφους/ισσες και αλληλέγγυους/ες, με δυνατό παλμό και συνθήματα ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά, τα αφεντικά, τους δημάρχους, τον κόσμο των εμπορευμάτων και της κατανάλωσης. Με τις φωνές μας διαρρήξαμε τη χαζοχαρούμενη ανεμελιά της κατανάλωσης και τη συγκαλυμμένη θλίψη, την αιωρούμενη μιζέρια του συνεχούς δώσε-πάρε των εμπόρων, επαναφέροντας πίσω στο δημόσιο πεδίο τα πραγματικά ζητήματα, αυτά της δύσκολης επιβίωσης, της εντεινόμενης φτωχοποίησης. Οι " λευκές νύχτες" με τα εκτυφλωτικά τους φώτα έρχονται να βυθίσουν σε ακόμη μεγαλύτερο σκοτάδι όλους αυτούς και αυτές που βιώνουν τον πολιτισμό της εξαθλίωσης και της καταπίεσης, όλους τους “αόρατους” αυτής της κοινωνίας, τους "περιττούς": από τους μετανάστες και πρόσφυγες στα “στρατόπεδα φιλοξενίας” και τους “χώρους κράτησης” ως τις λίστες του ΟΑΕΔ και τις μάταιες καθημερινές μάχες επιβίωσης μεγάλων κοινωνικών κομματιών, τις ταπεινωτικές τους υποχωρήσεις στο όνομα της επιβίωσης.

Το ξαναλέμε, αυτές οι θλιβερές γιορτές των δημάρχων και των εμπόρων, οι “μαγικές νύχτες” τους, είναι ένας σαρκασμός στο πρόσωπο όλων εμάς, που βιώνουμε με τους ωμότερους τρόπους την ολομέτωπη επίθεση των αφεντικών πάνω μας. Οι “μαγικές νύχτες” στους φωτεινούς εμπορικούς πεζοδρόμους, γελάνε με τη σύγχυση, το μούδιασμα και την παραίτηση, την απόσυρση των υποτελών τάξεων από τους δρόμους και τα οδοφράγματα, σαρκάζουν τις δύσκολες μέρες μας.




Να σαμποτάρουμε τις γιορτές της κατανάλωσης

Λευτεριά στους πεζοδρόμους και τις πλατείες


Επόμενο ραντεβού στο Μαρούσι το Σάββατο 2/7/2016, για το σαμποτάρισμα μιας ακόμη Λευκής Νύχτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: