Τρίτη 22 Απριλίου 2014

η ουκρανική επανάσταση και το μέλλον των κοινωνικών κινημάτων

Εδώ και πολλούς μήνες στην Ουκρανία εξελίσσεται μία πραγματικότητα απίστευτα περίπλοκη. Πραγματικότητα που χαρακτηρίστηκε από επανάσταση και εξέγερση μέχρι φασιστική αντίδραση και κυριαρχικός ανταγωνισμός.
Σήμερα που η παγκόσμια κυριαρχία φαίνεται να ακροβατεί μεταξύ διπλωματίας και ελεγχόμενης πολεμικής σύρραξης, αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε τη μετάφραση ενός άρθρου από τον ιστότοπο crimethinc με τίτλο "Ukraine & the Future of Social Movements". 
[το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται εδώ και ως μπροσουράκι στ' αγγλικά εδώ] 

Οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δεν έχουν συζητηθεί συλλογικά και άρα δεν προϋποτίθεται ότι συμφωνούμε με κάθε θέση που εκφράζεται. Εντούτοις, θεωρούμε πως έχει αρκετά ενδιαφέροντα σημεία τόσο πληροφόρησης όσο και προβληματισμού.

Ακολουθεί η εισαγωγή του άθρου.
Ολόκληρο το άρθρο
"η ουκρανική επανάσταση και το μέλλον των κοινωνικών κινημάτων" εδώ-pdf. 

"Έχουμε ακούσει τρομακτικές ιστορίες από την επανάσταση στην Ουκρανία: αναρχικοί που συμμετέχουν σε αντικυβερνητικές οδομαχίες πίσω από εθνικιστικά πανό, αναρχικά συνθήματα και ιστορικά στοιχεία που τα οικειοποιήθηκαν οι φασίστες, μια δυστοπία στην οποία παρόμοια κινήματα και στρατηγικές επανεμφανίζονται, με τους εχθρούς μας όμως στο τιμόνι. 
Αυτό το κείμενο είναι μια αδέξια πρώτη προσπάθεια εντοπισμού των σημαντικών ερωτήσεων για τους αναρχικούς, σε ολόκληρο τον κόσμο, στη συζήτηση του απόηχου των γεγονότων στην Ουκρανία. Η παρουσίαση θα είναι ταπεινή, αφού αναγνωρίζουμε ότι οι πληροφορίες μας είναι περιορισμένες και ελπίζοντας ότι άλλοι θα διορθώσουν τα λάθη μας έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ανάλυσή μας. Ήταν πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η επαφή με τους συντρόφους εκεί, καταμεσής των γεγονότων. Σίγουρα είναι απογοητευτικό να βομβαρδίζεσαι με, κακής πληροφόρησης, ερωτήσεις εν μέσω των τραγωδιών ενός εμφυλίου πολέμου.
Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία και τη Βενεζουέλα φαίνεται να είναι μια αντιδραστική αντεπίθεση μέσα στο χώρο των κοινωνικών κινημάτων. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι για χειρότερα πράγματα που μπορεί να έρθουν στο προσκήνιο -μπορούμε για παράδειγμα να φανταστούμε ένα μέλλον αντίζηλων φασισμών, στο οποίο η πιθανότητα ενός αγώνα για πραγματική απελευθέρωση να φαντάζει εντελώς αδύνατη. Ακολουθούν οι υποθέσεις μας και μια λίστα κειμένων στην αγγλική γλώσσα για εκείνους που ακόμα προφταίνουν.

Υπόθεση Πρώτη:
Τα γεγονότα στην Ουκρανία θα πρέπει να νοηθούν ως μέρος της ίδιας παγκόσμιας τροχιάς των εξεγέρσεων όπως η Αραβική Άνοιξη, οι καταλήψεις πλατειών στην Ισπανία, και η εξέγερση της Gezi στην Τουρκία. Αυτά δεν είναι καλά νέα. [συνέχεια...]
Δεύτερη υπόθεση:
Περισσότερες αναταραχές αυτού του είδους μας περιμένουν. Εκείνοι που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να διαμορφώσουν τον τρόπο που θα ξεκινήσει, θα καθορίσουν καιτα διακυβεύματα των πολύ μεγαλύτερων κοινωνικών αγώνων. [συνέχεια...]
Τρίτη Υπόθεση:
Όσο πιο ισχυρά τα διακυβεύματα, τόσο πιο βρόμικος ο αγώνας. [συνέχεια...]"

Δεν υπάρχουν σχόλια: