Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

"Τα άσχημα εργοτάξια όμορφα καίγονται", εκδήλωση Παρασκευή 12/4, 8.00μμ, στο ΡΕΣΑΛΤΟ


Προβολή βίντεο-συζήτηση: Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, την καταστροφή της ζωής και του τόπου τους, την καταστολή των κινητοποιήσεων τους, τις αστυνομικές εισβολές στα χωριά και στα σπίτια τους, τις ανακρίσεις και τις διώξεις αγωνιζόμενων ανθρώπων.

και ΠΟΡΕΙΑ Σάββατο 13/4, 12.00, σταθμός ΗΣΑΠ Μοναστηράκι



Στην πορεία με ανακοίνωσή της θα συμμετάσχει και η Συνέλευση της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας:
"Η Συνέλευση της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα συμμετάσχει συλλογικά με μπλοκ στην πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων Β.Α. Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 13 Απρίλη στην Αθήνα, με συγκέντρωση στις 12.00 στο Μοναστηράκι. Το πανό της συνέλευσης θα γράφει: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ ΘΑΝΑΤΟ & ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ" (αναδημοσίευση από το blog της Συνέλευσης της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας)

Σκουριές Χαλκιδικής, ο «προβοκάτορας λαός» σε δράση 
Μεταλλεία χρυσού, επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη. Μπόμπολας, ελληνικό κράτος, El Dorado Gold (πολυεθνικός όμιλος εξόρυξης χρυσού καναδικών συμφερόντων), fast track διαδικασίες. Αποψίλωση δασών, ανατίναξη βουνών, εργοστάσια επεξεργασίας, ανοιχτές λεκάνες-χαβούζες απόθεσης τοξικών αποβλήτων, καταστροφή του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα, των χωριών, των αγροτικών δραστηριοτήτων και της καθημερινότητας των κατοίκων. ΜΑΤ, ξύλο και χημικά μέσα στο βουνό για την εγκατάσταση της εταιρείας, την έναρξη των εργασιών, την εξόρυξη και χημική επεξεργασία 0,18 gr χρυσού ανά τόνο. Εργαζόμενοι-γενίτσαροι που έχουν επιτεθεί κατ’ επανάληψη στους αγωνιζόμενους κατοίκους σε ρόλο μισθωμένων τραμπούκων της εταιρείας. Χιλιάδες κάτοικοι που αγωνίζονται εδώ και χρόνια ενάντια στο χρυσό θάνατο με λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, με εκδηλώσεις, ενημερώσεις και κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις, με πορείες μέσα στο βουνό, με συγκεντρώσεις στα δικαστήρια για τους πολλούς συλληφθέντες από τις κινητοποιήσεις στο όρος Κάκαβος (Β.Α. Χαλκιδική).
Κι ενώ 3.450 στρέμματα αρχέγονου δάσους έχουν ήδη αποψιλωθεί από την εταιρεία με την έγκριση του δασαρχείου (με διαδικασίες fast track) και οι αδίστακτοι χρυσοθήρες έχουν καταθέσει αίτηση για αποψίλωση άλλων 1.770 στρεμμάτων, το βράδυ του Σαββάτου 16 Φλεβάρη ομάδα ατόμων αιφνιδίασε και ακινητοποίησε τους σεκιούριτι των εγκαταστάσεων στο βουνό και πυρπόλησε τα οχήματα και τις υποδομές του εργοταξίου.
Από εκείνο το βράδυ και μετά ένα κλίμα ιδεολογικής και αστυνομικής τρομοκρατίας έχει απλωθεί στην περιοχή. Τα ΜΜΕ καθ’ υπόδειξη των αφεντικών τους παραληρούσαν για μέρες, για κουκουλοφόρους, για καταστροφή των επενδύσεων, για απώλειες θέσεων εργασίας. Τα κόμματα έκαναν διαγωνισμό ποιο θα καταδικάσει εντονότερα την πράξη. Ο απίθανος κύριος Δένδιας (υπουργός δημόσιας τάξης) ανέβηκε στην περιοχή για να κάνει δηλώσεις σχετικά με τη διασφάλιση της νομιμότητας, την εντατική έρευνα ανακάλυψης των δραστών, την παραδειγματική τιμωρία όσων θεωρηθούν υπεύθυνοι. Η αστυνομία προχώρησε σε κατ’ οίκον έρευνες, σε προσαγωγές αγωνιζόμενων κατοίκων και σε κλήσεις δεκάδων ατόμων για δείγμα DNA με την απειλή της δίωξης για απείθεια σε όσους δεν παρουσιάζονταν, δε συνεργάζονταν και δεν έδιναν δείγμα από το γενετικό τους υλικό. Πρακτικές οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κατηγορουμένων για συγκρούσεις, ένοπλες ενέργειες κλπ αλλά αποδεικνύεται περίτρανα ότι δε θεσπίστηκαν για να εφαρμοστούν μόνο στους αναρχικούς αλλά σε κάθε εστία ανυποχώρητης και αδιάλλακτης αντίστασης. Ενάντια στον «προβοκάτορα λαό».
Ακολούθησε εισβολή δεκάδων διμοιριών των ΜΑΤ με τη συνδρομή και ΕΚΑΜ στην Ιερισσό, όπου οι αστυνομικές κατοχικές δυνάμεις συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων με αποτέλεσμα συγκρούσεις και εκτεταμένη χρήση χημικών ακόμα και μέσα σε σπίτια και στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Τελικά, στα τέλη Μάρτη, αποδόθηκαν σε 20 κατοίκους αυθαίρετα κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, όπως για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, για εμπρησμό των οχημάτων και υποδομών της εταιρείας στο βουνό κλπ (σύνολο 9 κακουργήματα και 7 πλημμελήματα). Ενώ η εταιρεία έχει επιδοθεί σε διαφημιστικές καμπάνιες αποκατάστασης της φήμης της και της ωφελιμότητας (?!) της επένδυσης όχι μόνο για την ίδια αλλά επίσης για την περιοχή, τις θέσεις εργασίας και γενικότερα την οικονομία, με την αγαστή συνδρομή και απόλυτη στήριξη όλων των αρμόδιων κρατικών, κυβερνητικών και τοπικών φορέων.
Ωστόσο, όσο κι αν ψεύδονται, παραπληροφορούν, καταστέλλουν και τρομοκρατούν δε θα καταφέρουν να κάμψουν το δίκιο, το πάθος και την αποφασιστικότητα των αγώνων για ζωή με αξιοπρέπεια. Στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων ενάντια σε κράτος, μεγαλοεργολάβους, πολυεθνικούς ομίλους, ευρωπαϊκά διευθυντήρια, δυνάμεις καταστολής.
Η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και τη Θράκη είναι η επιτομή του νέου μοντέλου καπιταλισμού που επιχειρείται να εφαρμοστεί στον ελλαδικό χώρο. Ενός καπιταλισμού όχι απλά εκμετάλλευσης αλλά λεηλασίας των ανθρώπων και της φύσης, που θα εκδηλωθεί σύντομα και σε άλλα μέτωπα. Στην ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης στην Αττική. Στους ιδιώτες παραγωγούς-παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στην επιδιωκόμενη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, στις περίφημες ΑΟΖ, στις διακρατικές διενέξεις και συμφωνίες. Στη μετατροπή ολόκληρης της επικράτειας σε μια «Ειδική Οικονομική Ζώνη» για το κεφάλαιο, με μισθούς πείνας, απόλυτα ελαστικές μορφές εργασίας και απουσία κάθε εργασιακού δικαιώματος για τους «από κάτω».
Ο καπιταλισμός είναι μηχανή θανάτου. Η ανάπτυξη τους θέλει να αποτελειώσει ότι άφησε όρθιο η κρίση τους. Αγώνας για τη γη και την ελευθερία.
ΡΕΣΑΛΤΟ
Απρίλης 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: