Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Παρασκευή 22/2, 7.00μμ & Σάββατο 23/2, 6.00μμ, 2 μέρες εκδηλώσεων στο Ρεσάλτο από το Πείρα(γ)μα

Παρασκεύη 22/2 (7.00μμ) προβολή ντοκιμαντέρ: "Uprising Hip Hop & the L.A. riots"

Το Μάρτιο του 1991 καταγράφεται σε βίντεο ο βίαιος ξυλοδαρμός του Αφροαμερικάνου Ρόντνεϊ Κινγκ από άνδρες του LOS ANGELES POLICE DEPARTMENT, γνωστό ως LAPD. Τον Απρίλιο του επόμενου χρόνου το δικαστήριο θα αποφανθεί πως οι τέσσερις αστυνομικοί είναι αθώοι, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια από τις πιο βίαιες αστικές εξεγέρσεις στην ιστορία των Η.Π.Α. Κοινωνική έκρηξη σε ένα L.A. σιδηρόφραχτα αστυνομοκρατούμενο (από δημόσια και ιδιωτική αστυνομία), με ένα γιγάντιο σωφρονιστικό σύστημα (τρίτη πόλη παγκοσμίως σε αριθμό φυλακισμένων μετά την Κίνα και της ΗΠΑ), με την αστική πολεοδομία να παράγει και αναπαράγει κοινωνικούς αποκλεισμούς, περιθωριοποιώντας τη φτώχεια σε συγκεκριμένες αυστηρά ελεγχόμενες ζώνες, με ένα τεράστιο πλήθος ανέργων -λόγω της αποβιομηχάνισης μεγάλου μέρους της πόλης- και με τους φυλετικούς διαχωρισμούς να διαπερνούν κάθε πτυχή της καθημερινότητας των αφροαμερικάνων... Κι αυτές είναι κάποιες μόνο από τις συνθήκες που διαμόρφωσαν το σκηνικό που επικράτησε τις επόμενες μέρες της αθωωτικής απόφασης για τους βασανιστές του Rodney King.
Δυο χρόνια πριν, κι ενώ σχεδόν κάθε νεαρός αφροαμερικανός είχε προσωπική εμπειρία τουλάχιστον μίας βίαιης σύλληψης από τους αστυνομικούς του LAPD, οι Ν.W.A είχαν κυκλοφορήσει το «Fuck tha Police», ένα κομμάτι που περιέγραφε όσα θα ακολουθούσαν. Η ταινία παρακολουθεί πως η μουσική χιπ-χοπ εμπνεύστηκε αλλά και πυροδότησε μια κοινωνική έκρηξη που προέκυψε από τις διάχυτες ανισότητες των τελευταίων 40χρόνων.

Σάββατο 23/2 (6.00μμ) αντιμιλιταριστική εκδήλωση μαθητών
Με αφορμή το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου όπου οι μαθητές που έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους υποχρεώνονται να περάσουν περιοδεύων, διοργανώνεται το Σάββατο 23/2, στις 6:00 μ.μ. στο ρεσάλτο αντιμιλιταριστική εκδήλωση από το ΠΕΙΡΑ(Γ)ΜΑ και την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ.
Μετά την εισήγηση, η οποία θα αναφερθεί στον πολυεπίπεδο ρόλο του στρατού καθώς και στις αρνήσεις απεναντί του, θα ακολουθήσει συζήτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: