Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφόρησε το τεύχος 11 του ΠΕΙΡΑ(Γ)ΜΑΤΟΣ

Πατήστε ΕΔΩ για προβολή ολόκληρου του τεύχους
Κυκλοφόρησε το 11ο τεύχος  του ΠΕΙΡΑ(Γ)ΜΑΤΟΣ και έχει ήδη μοιραστεί σε πολλά σχολεία των περιοχών μας, με κείμενο μαθητή από το Κερατσίνι για τις καταλήψεις και κείμενα ενάντια στις παρελάσεις εν όψη 28ης Οκτωβρίου.

ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ
Αν και η στρατιωτική εκπαίδευση στα σχολεία έλκει την καταγωγή της από την εποχή του βαυαρού βασιλιά Όθωνα, όταν ελλείψει γυμναστών, άρχισαν να διδάσκουν αποσπασμένοι στρατιωτικοί και πυροσβέστες, η πλήρης στρατιωτικοποίηση της νεολαίας επήλθε επί δικτατορίας Μεταξά. Βαδίζοντας πιστά στα χνάρια του Χίτλερ και του Μουσολίνι, οργάνωσε την Ε.Ο.Ν. (Εθνική Οργάνωση Νεολαίας) και καθιέρωσε τελετές εορτασμού της 25ης Μαρτίου που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν σχολικές παρελάσεις οι οποίες κορυφώθηκαν επί χούντας των συνταγματαρχών.
Οι μαθητικές παρελάσεις συμπυκνώνουν τις αντιλήψεις και τις αξίες ενός κόσμου εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Ως τμήμα της εκπαίδευσης της νεολαίας συμβάλουν στη διαμόρφωση συνειδήσεων με βάση μιλιταριστικές, σεξιστικές, ρατσιστικές, εθνικιστικές, εξουσιαστικές αντιλήψεις.
Εμβατήρια, τρομπέτες και τύμπανα στήνουν το σκηνικό που θα αναπαραχθεί ο «πολιτισμός των στρατοπέδων»: ομοιόμορφη ενδυμασία, ομοιόμορφος βηματισμός, πανομοιότυπο αυστηρό ύφος. Η εξουσία χρειάζεται μια πειθαρχημένη μάζα που θα υπακούει σε εντολές, είτε αυτές δίνονται στις διάφορες στιγμές της καθημερινότητας είτε στα πεδία των μαχών.
Οι «καλοί μαθητές» τοποθετούνται πρώτοι και ο «καλύτερος» χρίζεται σημαιοφόρος. Οι υπόλοιποι τοποθετούνται με βάση το ύψος και το φύλο. Οι πιο ψηλοί μπροστά, οι κοντύτεροι πίσω. Τα αγόρια μπροστά, τα κορίτσια πίσω. Η αγωγή στην ιεραρχία σε όλο της το μεγαλείο, με βάση τα κατασκευασμένα πρότυπα «διανοητικής», «σωματικής», «έμφυλης» ανωτερότητας κάποιων έναντι των υπολοίπων. Οι διαχωρισμοί και η ιεραρχία αποτελούσαν πάντα βασικό εργαλείο της εξουσίας για την εκτέλεση των διαταγών και τη διατήρηση της πειθαρχίας.
Οι παρελάσεις προπαγανδίζουν την δουλικότητα και την υποταγή. Την υποταγή στους «επίσημους», σε αυτούς που ρημάζουν τη ζωή μας, σε αυτούς που θα δώσουν εντολές για να γίνουμε κρέας στα κανόνια, σε αυτούς που διδάσκουν την παθητικότητα στην καθημερινή εκμετάλλευση, σε αυτούς που οργανώνουν την υποδούλωση και τη λεηλασία μας. Στους βουλευτές, τους τοπικούς αρχοντίσκους, τους στρατιωτικούς, τους παπάδες, οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να γυρίσουν το κεφάλι για να αποδώσουν τιμή...

ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
Απέναντι στον κόσμο της υποταγής, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης να ορθώσουμε τον κόσμο της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας. Απέναντι στην πειθαρχία, την ιεραρχία, την ομοιομορφία, τους πλαστούς διαχωρισμούς και τα πρότυπά τους να αντιτάξουμε την φαντασία και την αλληλεγγύη, να αναδείξουμε την ατομική πρωτοβουλία και την ιδιαιτερότητα του καθενός, της καθεμιάς. Απέναντι στην υποταγή και την δουλικότητα να αντιτάξουμε την αντεπίθεση και την αξιοπρέπεια ενάντια στους πραγματικούς δυνάστες της ζωής μας, εντός και εκτός συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: