Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ανακοινώθηκαν τα δεύτερα νέα μέτρα!

Ανάμεσα τους ξεχωρίζουμε:
1.Καταργείται ο 13ος και ο 14ος μισθός στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι έχοντες μεικτές αποδοχές άνω των 3000 ευρώ, δεν θα παίρνουν καθόλου δώρα και επιδόματα. Όσοι κινούνται κάτω από αυτό το όριο, θα παίρνουν 250 ευρώ το Πάσχα, 250 ευρώ ως επίδομα αδείας και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα.
2.Μειώνονται κατά 8% επιπλέον τα επιδόματα στο δημόσιο τομέα, ενώ για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου δεν υπάρχουν επιδόματα, θα περικοπούν οι μισθοί κατά 3% επιπλέον.
3.Καταργείται η 13η και η 14η σύνταξη για όλα τα ταμεία (δημόσιο-ιδιωτικό). Για συντάξεις κάτω των 2.500 ευρώ (μεικτά) οι συνταξιούχοι θα παίρνουν ως επίδομα 200 ευρώ το Πάσχα, 200 ευρώ το καλοκαίρι και 400 ευρώ τα Χριστούγεννα.
4.Παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) για όλη τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης και της επιτήρησης από ΕΕ-ΔΝΤ, δηλαδή καταρχήν για τα επόμενα 3 χρόνια, με πιθανότητα μέχρι και μια δεκαετία που μπορεί να κρατήσει η επιτήρηση.
5.Αυξάνονται κατά 10% όλοι οι συντελεστές Φ.Π.Α., δηλαδή ακριβαίνουν τα πάντα κατά 10%. Ο συντελεστής του 21% γίνεται 23%, του 10% γίνεται 11% και ο συντελεστής του 5% γίνεται 5,5%.
6.Αυξάνονται, επίσης, κατά 10% επιπλέον οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα.
7.Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, δηλαδή αυξάνει ο φόρος για την αγορά ή την μεταβίβαση κατοικίας.
8.Ξεκινά διαβούλευση με τους "κοινωνικούς εταίρους" (εργοδοτικές οργανώσεις και εργατοπατέρες) για αλλαγές στο όριο απολύσεων (είναι σήμερα στο 2%) και μειώσεις στις αποζημιώσεις απόλυσης εργαζομένου.
9.Κόβεται η καταβολή της δεύτερης δόσης του ειδικού επιδόματος αλληλεγγύης.
10.Προωθούνται ρυθμίσεις βάσει των οποίων θα μειώνεται η αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση.
11.Ορίζονται νέα (χαμηλότερα) επίπεδα κατώτατων αποδοχών για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους (κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας).
12.Από το 2011 θα ξεκινήσει η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα (περαιτέρω μείωση των αποδοχών μέσω της πλήρους περικοπής επιδομάτων)
13.Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και απελευθερώνεται ο τομέας των μεταφορών και της αγοράς ενέργειας (ιδιωτικοποιήση και των τελευταίων τομέων που έχουν απομείνει στη διαχειρίση του δημοσίου).
Τα μέτρα θα κατατεθούν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες.

Σχετικά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και αυτό άμεσα προβλέπονται:
1.Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών να αρχίσει από το 2011 με τριετή περίοδο προσαρμογής.
2.Υπολογισμός της σύνταξης με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου
και σύνδεση του χρόνου συνταξιοδότησης με την εξέλιξη του προσδόκιμου χρόνου ζωής (δηλαδή αυτόματη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης αν κριθεί ότι έχει αυξηθεί ο προσδόκιμος μέσος χρόνος ζωής του πληθυσμού).
3.Περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
4.Ελάχιστη "εγγυημένη" σύνταξη για όσους υπερβαίνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους, η οποία θα καταβάλλεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Μην φανταστεί κανείς ή καμία ότι η δεύτερη αυτή δέσμη νέων μέτρων (όσο επώδυνα κι αν είναι) θα είναι και η τελευταία. Είναι βέβαιο ότι είτε τον Ιούλιο είτε το αργότερο το φθινόπωρο θα ακολούθησουν κι άλλα μέτρα, πιο εστιασμένα πλέον στον ιδιωτικό τομέα με "επιχείρημα" την "αύξηση της ανταγωνιστικότητας". Ενώ για κάθε οικονομικό μέγεθος-στόχο για τον οποίο θα υπάρχει "απόκλιση" κατά τη διάρκεια της επόμενης τριετίας, νέα μέτρα θα ανακοινώνονται. Το πιθανότερο, μάλιστα, είναι το διάστημα να μην αφορά μόνο την επόμενη τριετία αλλά η επιτήρηση να διαρκέσει όλη την τρέχουσα δεκαετία.

Ένα από τα τρικάκια που πετούσαμε στην πρόσφατη μηχανοκίνητη πορεία-παρέμβαση στις περιοχές μας έγραφε στις δυο του όψεις: ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕ ΣΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ / Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ. Με το βλέμμα στραμμένο στη γενική απεργία και πορεία της Τετάρτης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: