Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Πάνω από 3.000 κρατούμενοι σε αποχή συσσιτίου

Τις τελευταίες 2 ημέρες σε 7 φυλακές της επικράτειας πάνω από 3.000 κρατούμενοι (σε σύνολο 11.736) έχουν ξεκινήσει αποχή συσσιτίου, σε μια κινητοποίηση που θυμίζει την αντίστοιχη περσινή, οπότε με έναν πρωτόγνωρο συντονισμό χιλιάδες κρατούμενοι ξεκίνησαν αποχή συσσιτίου, την οποία σύντομα πολλοί τη μετέτρεψαν σε απεργία πείνας για την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων.
Οι υποσχέσεις που -με βάση τον αναβρασμό που επικρατούσε- έδωσε ο τότε υπουργός δικαιόσυνης Χατζηγάκης ως επί το πλείστον δεν τηρήθηκαν και η ασφυξία στις φυλακές μεγεθύνεται. Έτσι κι αλλιώς οι φυλακές τα τελευταία χρόνια μοιάζουν με καζάνι έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Όπως στην έξεγερση των έγκλειστων στα περισσότερα "σωφρονιστικά καταστήματα" την άνοιξη του 2007 με αφορμή τον ξυλοδαρμό από δεσμοφύλακες του αναρχικού Γιάννη Δημητράκη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μαλανδρίνου.
Μεταξύ των αιτημάτων που προβάλλουν σήμερα οι κρατούμενοι είναι:
* Η άρση της νομοθετικής ρύθμισης του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια με την οποία έγινε αυστηρότερος ο τρόπος χορήγησης των πενθήμερων αδειών στους κρατουμένους.
* Η απονομή χάριτος σε όσους έχουν καταδικαστεί με ποινή ως πέντε έτη φυλάκισης.
* Η κατάργηση της ισόβιας κάθειρξης σε όσους έχουν καταδικαστεί για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ ζητούν η ανώτερη ποινή για τους παραβάτες της νομοθεσίας περί ναρκωτικών να είναι η δεκαετής κάθειρξη.
* Η αποφυλάκιση των κρατουμένων όταν εκτίουν τα τρία πέμπτα της ποινής τους.
Αλληλεγγύη στους αγώνες των κρατουμένων, ο αγώνας για ελευθερία θα περάσει πάνω από τα συντρίμια και των φυλακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: