Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Στον αέρα 1.400 εργαζόμενοι μετά την παύση εργασιών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Άλλη μια παρτίδα με βασικούς παίκτες από τη μια το ελληνικό δημόσιο και από την άλλη τη γερμανική εταιρεία HDW και τα Ελληνικά Ναυπηγεία φαίνεται να είναι κοντά στο τέλος εις βάρος 1.400 εργαζομένων, καθώς είναι πιθανό το κλείσιμο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Στις 21/9 η γερμανική εταιρεία (στην οποία μεταβιβάστηκαν το 2002 τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο (συγκεκριμένα με το υπουργείο Άμυνας) για την κατασκευή υποβρυχίων, λόγω οφειλών ύψους 520 εκατ. ευρώ του δημοσίου προς την εταιρεία για εργασίες που έγιναν.
Σε δημοσιεύματα αναφέρεται ότι "η καταγγελία των Ελληνικών Ναυπηγείων ακολούθησε την καταγγελία εκ μέρους της HDW, καθώς η πρώτη απώλεσε τον απαραίτητο για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων κύριο προμηθευτή της τεχνολογίας". Επίσης αναφέρεται ότι "από τις οφειλές των 520 εκατ. ευρώ, περίπου τα 300 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς πληρωμές του δημοσίου προς τα Ελληνικά Ναυπηγεία". Τα παραπάνω σημαίνουν και σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας παύση των εργασιών στα Ναυπηγεία και απειλή με λουκέτο με αβέβαιο το μέλλον όσων εργάζονται εκεί.
Ωστόσο οι οφειλές απο πλευράς υπουργείου και η μη αποδοχή του ενός από τα 4 υποβρύχια που κατασκεύσαν τα ναυπηγεία σύμφωνα με την πρώτη σύμβαση είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Αυτό που, επιπρόσθετα, μαθαίνουμε είναι ότι " ταυτόχρονα, η μητρική της HDW, ThyssenKrupp, εφαρμόζει εκτεταμένο πρόγραμμα περικοπών θέσεων εργασίας και διακοπής ζημιογόνων δραστηριοτήτων, με πρώτες αυτές των Ναυπηγείων".
Eίτε με τη δικαιολογία των οφειλόμενων χρεών είτε με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης, οι μόνοι χαμένοι παραμένουν οι εργαζόμενοι. Ως πότε έρμαια των κάθε λογής παιχνιδιών εξουσίας, πολιτικής, συμφερόντων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: