Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ (Τετάρτη 17/2)

Κύμα τρομοκρατίας και αστείρευτης αυταρχικότητας έχει ξεσπάσει την τελευταία περίοδο στο 9ο Ενιαίο Λύκειο Πειραιά.  Αποβολές, απειλές, φραστικές προκλήσεις και επιθέσεις συνθέτουν ένα κλίμα αντιπαιδαγωγικό, καθόλου πρόσφορο για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων. Ιδιαίτερα για τους μαθητές της Τρίτης Λυκείου,  που υποφέρουν από την πίεση και τον καταναγκασμό των πανελληνίων, στον εκβιασμό της χαμηλής βαθμολογίας έρχεται να προστεθεί αυτός των απειλών για αποβολή και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, συγκεκριμένοι μαθητές από όλο το σχολείο στοχοποιούνται λόγω της δράσης τους την περίοδο των καταλήψεων του Νοέμβρη αλλά και λόγω των γενικότερων πολιτικών τους πεποιθήσεων.
Τις τελευταίες μέρες, έχουν σημειωθεί ακραία περιστατικά καταστολής των μαθητών από τη διευθυντική αρχή του σχολείου και ορισμένους καθηγητές. Μαθητές αποβάλλονται από τα μαθήματα για λόγους αστείους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σύνολο των απουσιών τους και να κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά. Αξιοσημείωτο περιστατικό αποτελεί το λεκτικό επεισόδιο που συνέβη την Πέμπτη 11/2, μεταξύ μαθητή της Τρίτης Λυκείου και του Λυκειάρχη, έπειτα από απόφαση του τελευταίου να του επιβάλλει τριήμερη αποβολή με πρόσχημα υποτιθέμενη διένεξη που υπήρξε μεταξύ του μαθητή και ενός καθηγητή. Δεχόμενος συνεχείς φραστικές προκλήσεις ο συμμαθητής μας ανταπάντησε, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος έπειτα από κατά πλειοψηφία απόφαση του συλλόγου καθηγητών την Παρασκευή 12/2.
Το περιστατικό αυτό όμως αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου για την αυταρχικότητα του λυκειάρχη μας. Καθημερινά, δε διστάζει να προσβάλλει και να υποτιμήσει μαθητές του σχολείου μας σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Έχει φτάσει στο σημείο μάλιστα να επιβάλλει υποχρεωτική παρουσία και απόλυτη πειθαρχία την ώρα της πρωινής προσευχής, κάτι που καταπατά το δικαίωμα των μαθητών στην ανεξιθρησκία. Ακόμη ένα γεγονός καταστολής από το σύνολο σχεδόν των καθηγητών αποτελεί η απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος των μαθητών, ενώ πολλοί καθηγητές καπνίζουν απροκάλυπτα όταν βρίσκονται στο προαύλιο του σχολείου, ακόμα και την ώρα του διαλείμματος, συμπεριλαμβανομένου και του λυκειάρχη.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, σαν μαθητές του 9ου Λυκείου Πειραιά αποφασίζουμε την κατάληψη του σχολείου μας μας ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Απαιτούμε:

ΚΑΜΙΑ ΠΟΙΝΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΒΛΗΘΕΝΤΑ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΜΑΣ,
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ 
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Η ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΗΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΑΡΧΗ

Την εποχή όπου η εκπαίδευση έχει αλλοτριωθεί πλήρως, έχοντας χάσει κάθε στοιχείο γνώσης και αποτελώντας από μόνη της μέσο καταστολής των συνειδήσεων της νεολαίας, η αυταρχικότητα και εξουσιομανία των καθηγητών ξεχειλίζει το ποτήρι. Αποτελεί μέσο πλήρους απόσχισης μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών, ενώ και οι δύο είμαστε θύματα της ίδιας κατάστασης, και όσον αφορά την εκπαίδευση αλλά και κοινωνικά. Γι αυτό το λόγο ζητούμε τη συμπαράσταση των συμμαθητών μας, αφού αυτά τα ζητήματα πιστεύουμε πως μας αφορούν και μας αγγίζουν όλους. Ζητούμε επίσης τη συμπαράσταση των καθηγητών μας, εφ όσον πιστεύουν ότι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά και αντιμετωπίζουμε δεινά που μας απασχολούν και τους δύο. Αν η αλληλεγγύη μεταξύ μαθητών και καθηγητών δεν υπάρξει σε όλα τα σχολεία, η εκπαίδευση θα επιστρέψει σε παλαιότερες εποχές βίας και καταναγκασμών. Και αυτό το απευχόμαστε όλοι.

Μαθητές από το 9ο Ενιαίο Λύκειο Πειραιά

*Σαν υποσημείωση, θα θέλαμε να τονίσουμε πως ο σύλλογος καθηγητών του σχολείου ευθύνεται για την οποιαδήποτε συνέπεια που θα φέρει η κατάληψη αυτή την ιδιότυπη χρονική περίοδο, και ιδιαίτερα την ευθύνη για την απώλεια διδακτικών ωρών που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην διεκπεραίωση της διδακτέας ύλης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση σύντροφοι.

Ζ.