Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

"Μηδενική ανοχή" και νέο μηχανοκίνητο σώμα του αστυνομικού στρατού κατοχής για τις γειτονιές

«Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στον Βύρωνα η πολιτική ηγεσία προχώρησε και στην εξαγγελία μέτρων στα πλαίσια της «αντι»εγκληματικής πολιτικής. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη, μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί πλήρως η ομάδα ΔΙΑΣ. Πρόκειται για μονάδα αστυνόμευσης με μοτοσικλέτες, η οποία θα περιπολεί σε σχηματισμούς των 3- 4 αστυνομικών σε ισάριθμες μηχανές 650 κυβικών. Μόνο στην Αθήνα θα υπάρξουν 2.000 αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, ενώ άλλοι 500-600 θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη και στις πρωτεύουσες κάθε νομού. Αλλαγές θα υπάρξουν στην αρχική εκπαίδευση των αστυνομικών, αλλά και η θέσπιση της υποχρεωτικής 5ετούς μάχιμης υπηρεσίας μετά τις Σχολές. «Όλοι στον δρόμο θα είναι το νέο δόγμα της Αστυνομίας, η οποία θα μειώσει την παρουσία της στα γήπεδα και σταδιακά θα αποσυρθεί από όλα τα πάρεργα», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, που έδωσε ως χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης όλων των αλλαγών που θέλει στην Αστυνομία μέχρι το τέλος της άνοιξης. Προανήγγειλε επίσης ενίσχυση της αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «μέχρι το Πάσχα η αστυνόμευση στην Αθήνα δεν θα έχει προηγούμενο». (από τον ημερήσιο τύπο)
Οι μηχανοκίνητες μονάδες της ΔΙΑΣ προορίζονται σε μεγάλο βαθμό για τις γειτονιές. Ένα σώμα «ταχείας επέμβασης», προσαρμοσμένο στο αστικό περιβάλλον και σε κλίμακα πολέμου χαμηλής έντασης, που αντλεί τη φιλοσοφία του από τα αντίστοιχα στρατιωτικά σώματα «ταχείας επέμβασης». Στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας (νέα σώματα, δόγματα, μέθοδοι) και αστυνομικού τύπου στρατιωτικές επεμβάσεις. Μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τις αρχές τις δεκαετίας του ΄90 με την όξυνση της επιθετικότητας των οικονομικών και πολιτικών αφεντικών σε πλανητική κλίμακα, από τις αυξανόμενες πολεμικές επιχειρήσεις στην καπιταλιστική περιφέρεια μέχρι το δόγμα «μηδενικής ανοχής» και τις νέες μεθόδους παρακολούθησης και καταστολής στις μητροπόλεις.
Ενδεικτικό παράδειγμα του δόγματος «μηδενικής ανοχής» αποτελεί το μακελειό στον Βύρωνα όπου η εκτέλεση από τους μπάτσους διερχόμενου κατοίκου, παρότι «θλίβει» τους κρατικούς αξιωματούχους, στην πραγματικότητα θεωρείται επιχειρησιακά αποδεκτή «απώλεια» για την εκπλήρωση του στόχου της σύλληψης ή της εκτέλεσης των καταδιωκόμενων («παράπλευρες απώλειες»). Ενώ σχετικά με τις νέες μηχανοκίνητες μονάδες ΔΙΑΣ, κάτι θα πρέπει να φοβίζει τους κρατούντες (με τα διαδοχικά "αναγκαία μέτρα" που εκπονούν) για να ενισχύουν και να εξοπλίζουν διαρκώς τον αστυνομικό στρατό κατοχής και για να θέλουν να τον φυτέψουν στις γειτονιές να σουλατσάρει. Όμως...
«πάντα θα φεύγουν τρέχοντας κοιτώντας στις αυλές
μη τους ματώσουν γιασεμιά κι εμφύλιοι εραστές»

Δεν υπάρχουν σχόλια: