Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Έντυπη έκδοση "π" - [Αυτοοργανωμένος χώρος αλληλεγγύης & ρήξης Ρεσάλτο / Συνέλευση της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας]

 


Για να κατεβάσετε το έντυπο σε μορφή pdf, πατήστε εδώ

 

Το παρόν έντυπο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβρη του 2023 και τυπώθηκε σε 500 αντίτυπα τον Ιανουάριο του 2024. Μοιράζεται χέρι-χέρι σε αυτοοργανωμένους χώρους και εγχειρήματα, συμβάλλοντας σε έναν κόσμο χωρίς εξουσία, εκμετάλλευση και κοινωνικούς διαχωρισμούς. Χωρίς αντίτιμο, σε συνειδητή ρήξη με εμπορευματικές και θεαματικές σχέσεις. Εχθρικά σε κάθε αναπαραγωγή του από τον κόσμο και τους μηχανισμούς της εξουσίας, από κρατικούς-καπιταλιστικούς θεσμούς και ΜΜΕ. Ενάντια στη λογική, τον πολιτισμό και την εξατομίκευση των μέσων «κοινωνικής δικτύωσης». Ελεύθερο για κάθε χρήση σε κάθε αυτοοργανωμένη κίνηση και εγχείρημα ενάντια σε κράτος-κεφάλαιο-πατριαρχία.


…«αυτοοργανώνουμε την καθημερινή μας ζωή,

την αντίσταση και την αλληλεγγύη μας μέσα στις γειτονιές»

Ο αυτοοργανωμένος χώρος αλληλεγγύης & ρήξης Ρεσάλτο ξεκίνησε τη διαδρομή του στην Πλατεία Λαού του Κερατσινίου τον Ιούνιο του 2005, μετά από 8 χρόνια τοπικής δραστηριοποίησης των «Αναρχικών Αντιεξουσιαστών Κερατσινίου». Από τότε μέχρι και σήμερα, αποτελεί ένα εγχείρημα κοινωνικοπολιτικής παρέμβασης αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χαρακτήρα στις περιοχές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, κάποιες φορές και σε άλλες περιοχές του Πειραιά. Ένας χώρος αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας και συναναστροφής, χωρίς ιεραρχίες και ειδικούς, μακριά από εμπορευματικές σχέσεις, καταναλωτικά και θεαματικά πρότυπα. Ένα πείραμα διασταύρωσης, γνωριμίας, συντροφικότητας και δράσης ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας.


Η Συνέλευση της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011 ως «Συνέλευση της Πλατείας στο Κερατσίνι», μέσα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον κοινωνικών-ταξικών αντιστάσεων και ζυμώσεων σε πλατείες και γειτονιές της Αττικής, κατά τη διάρκεια της κρατικής/καπιταλιστικής λεηλασίας και της συστημικής κρίσης στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Καλέστηκε και λειτούργησε ως ένας ανοιχτός κοινωνικός/συλλογικός τόπος για τη δυνατότητα συνάντησης, ζύμωσης και σύμπραξης για τους «από κάτω», στη βάση της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, της συνεισφοράς, του μοιράσματος, της αλληλοβοήθειας, της χαριστικότητας, της κοινότητας ανθρώπων, αγαθών και αξιών. Μετά τη συρρίκνωση του λεγόμενου «κινήματος των πλατειών», οι συνελεύσεις και οι δράσεις της συνέχισαν στο πλαίσιο της συλλογικής αυτοοργανωμένης αντίστασης, δημιουργικότητας και αλληλεγγύης που έχει διαμορφώσει από τα πρώτα της βήματα.


Σε όλα τα χρόνια της (συν)ύπαρξής τους, τα δύο αυτοοργανωμένα εγχειρήματα έχουν παράλληλες και κοινές διαδρομές -με λόγο και δράσεις σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο- οι οποίες βρίσκονται διαθέσιμες στα αντίστοιχα ιστολόγιά τους (anarxiko-resalto.blogspot.com / suneleushkeratsiniou.blogspot.com). Η παρούσα έκδοση, η οποία απορρέει από την κοινή απολογιστική διαδικασία τους, που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020, αποτελεί κομμάτι και συνέχεια αυτών των διαδρομών και με αυτόν τον τρόπο συγκροτεί το περιεχόμενό της. Τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται διατρέχουν με διάφορους τρόπους τη λειτουργία τους εξαρχής, όπως γίνεται ξεκάθαρο και στον εναρκτήριο λόγο του κάθε σχήματος ξεχωριστά (στο κείμενο ανοίγματος του Ρεσάλτο το 2005 και στο ανοιχτό κάλεσμα για «Συνέλευση της Πλατείας» το 2011 που συμπεριλαμβάνονται στο τέλος αυτών των σελίδων). Η συλλογική ζύμωση και η περαιτέρω εμβάθυνση στα σημεία που θίγονται παρακάτω κρίθηκαν αναγκαίες με κριτήριο τις αντιφάσεις μας, το διαρκές άπλωμα αντίστοιχων κινηματικών περιεχομένων και προβλημάτων (με κλειστούς ή/και δημόσιους όρους) και ποικιλόμορφες κοινωνικές-ταξικές αντιστάσεις σε ευρύτερο επίπεδο.


Στη βάση αυτή, ο απολογισμός των δύο σχημάτων μας αποτέλεσε ένα πεδίο επεξεργασίας πολιτικών ζητημάτων που δεν περιορίζονται σε κάποια κλειστή σφαίρα μίας συνέλευσης. Απεναντίας, αφορούν και συσχετίζονται -όπως άλλωστε όλα τα συλλογικά εγχειρήματα, τα άτομα και οι επιλογές τους- με ένα ευρύτερο κοινωνικό, ταξικό, φυλετικό και πατριαρχικό περιβάλλον, το οποίο διέπεται από εξουσιαστικές σχέσεις, ρόλους, επιτελέσεις και αντιλήψεις. Συνεπώς, οι επεξεργασίες αυτές δεν αφορούν μόνο σε μία αυτοκριτική και κριτική αλλά την ίδια στιγμή αποσκοπούν στην εναντίωση και την καταστροφή ενός κόσμου ιεραρχιών, διαχωρισμών, καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Ως τέτοιες, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ευρύτερων κοινωνικών-ταξικών αντιστάσεων, των αυτοοργανωμένων αγώνων και κοινοτήτων, της αλληλεγγύης των «από κάτω» και της ρήξης με τον κόσμο της εξουσίας. Ως τέτοιες, μοιράζονται σε μία απόπειρα ανοιχτής διάδρασης, συμβολής και συμμετοχής σε μία συζήτηση και σε μία κοινωνική/κινηματική διεργασία που συμβαίνει κάθε ώρα και κάθε στιγμή, άλλες φορές υπόκωφα και άλλες φορές με κρότο, άλλες φορές υπογείως και άλλες φορές ανοιχτά.

 

Αυτοοργανωμένος χώρος αλληλεγγύης & ρήξης, Ρεσάλτο

resalto@espiv.net

https://resalto.espivblogs.net
 

Συνέλευση της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας

suneleush.keratsiniou@gmail.com

https://suneleushkeratsiniou.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: