Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Πείρα(γ)μα - Τεύχος 24 & προδημοσίευση της επανέκδοσης της μπροσούρας "ενάντια στον εκπαιδευτικό ζουρλομανδύα"



πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το τεύχος σε pdf 
 
Κυκλοφόρησε το 24ο τεύχος του Πειρά(γ)ματος και μοιράζεται στους δρόμους και στα σχολεία των περιοχών μας. Το έντυπο μπορείτε να το βρείτε σε μορφή pdf κατεβάζοντάς το από το παραπάνω link. Η έντυπη μορφή του τεύχους θα βρίσκεται στο 2ήμερο εκδηλώσεων του Πειρά(γ)ματος, στις 11 και 12 Νοέμβρη, στο πρώην εργοστάσιο Καχραμάνογλου στο Κερατσίνι.

Ακολουθεί προδημοσίευση των περιεχομένων και του εισαγωγικού μέρους της έντυπης μορφής της επανέκδοσης της μπροσούρας "ενάντια στον εκπαιδευτικό ζουρλομανδύα" (αναρχικοί-αντιεξουσιαστές Κερατσινίου, οκτώβρης 1997) από το Πείρα(γ)μα. Η μπροσούρα θα μοιράζεται σε έντυπη μορφή κατά τη διάρκεια του 2ημέρου εκδηλώσεων του Πειρά(γ)ματος, στις 11 και 12 Νοέμβρη, στο πρώην εργοστάσιο Καχραμάνογλου στο Κερατσίνι.
 
 
Eίμαστε το πείρα(γ)μα, μια πειρα(γ)ματική πρωτοβουλία ενάντια στον θεσμό της εκπαίδευσης, από τον αυτοοργανωμένο χώρο αλληλεγγύης και ρήξης ΡΕΣΑΛΤΟ (Έβρου 23 & Βενιζέλου, Κερατσίνι, 100μ. από την Πλατεία Λαού – anarxiko-resalto.blogspot.gr). Πριν καιρό έπεσε στα χέρια μας αυτή η μπροσούρα η οποία είχε γραφτεί το 1997 από τους αναρχικούς-αντιεξουσιαστές Κερατσινίου. Διαβάζοντάς την, συνειδητοποιήσαμε κάτι που έτσι και αλλιώς γνωρίζαμε, ότι ο θεσμός της εκπαίδευσης και οι ιδεολογικοί μηχανισμοί που του δίνουν σάρκα και οστά, παραμένουν αναλλοίωτοι. Αποφασίσαμε λοιπόν να την επανεκδόσουμε, 20 χρόνια μετά, μιας και παραμένει σοκαριστικά επίκαιρη. Σίγουρα, όσο περνούν τα χρόνια, οι μηχανισμοί εξελίσσονται «παρακολουθώντας την εποχή τους» και εφαρμόζουν νέους τρόπους χειραγώγησης, υποταγής και πειθαρχίας. Το σχολείο του σήμερα μπορεί να φαίνεται πιο «εξελιγμένο», τα μαθήματα που αναδιαμορφώνονται πιο «φιλικά», τα σχολικά προαύλια πιο εναλλακτικά. Παρόλα αυτά η ουσία του θεσμού παραμένει ίδια. Οι ρόλοι και τα στερεότυπα συνεχίζουν να αναπαράγονται, οι ιεραρχημένες δομές και οι διαχωρισμοί σε καλούς και κακούς μαθητές/τριες συνεχίζουν να κυριαρχούν. Οι αποβολές, οι απουσίες, οι βαθμοί, το κουδούνι και ο 6ωρος εγκλεισμός πίσω από τα σχολικά κάγκελα συνεχίζουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής λειτουργίας της σχολικής πραγματικότητας.
 
Ενάντια στους ορατούς και αόρατους ζουρλομανδύες που μας φοράει η εξουσία, ενάντια στην κανονικότητα και το καλούπωμά μας στους ρόλους που μας επιφυλάσσει ένα σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης, κοινωνικών διαχωρισμών και οργανωμένης θλίψης. Για έναν κόσμο ατομικής και συλλογικής χειραφέτησης, δημιουργίας και ελευθερίας.
 
Τα όνειρα μας να γίνουν οι εφιάλτες τους.



Περιεχόμενα:
  • Εισαγωγή
  • Εμπειρική διαπαιδαγώγηση κατά της σχολικής εκπαίδευσης
  • Ο θεσμός του σχολείου
  • Το σχολείο ως ιδεολογικός μηχανισμός του κράτους
  • Σχολείο και παραγωγική διαδικασία
  • Πενταμελή, δεκαπενταμελή
  • Το κτίριο
  • Οι "τελετουργίες" του σχολείου (το κουδούνι, το διάλειμμα, το απουσιολόγιο, η αξιολόγηση)
  • Η απάντηση

Ενάντια στον εκπαιδευτικό ζουρλομανδύα
Να οπλίσουμε τις επιθυμίες μας 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: