Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις της Θεσσαλονίκης


Τα ξημερώματα της Τετάρτης 27 Ιουλίου, το Κράτος, με μια συντονισμένη επιχείρηση εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών εισέβαλε και εκκένωσε βίαια τρεις καταλήψεις στέγης στη Θεσσαλονίκη, που φιλοξενούσαν πρόσφυγες-μετανάστες και αλληλέγγυους. Πρόκειται για τις καταλήψεις του Ορφανοτροφείου, της Λεωφόρου Νίκης και Καρόλου Ντηλ και της κοινότητας Hurriya. Συνολικά έγιναν 74 συλλήψεις ενώ την ίδια ημέρα κατεδαφίστηκε το κτίριο της κατάληψης του Ορφανοτροφείου. Λίγες ώρες αργότερα κλιμάκια του λιμενικού σώματος εκκένωσαν τη γέφυρα κάτω από την οποία είχαν βρει προσωρινό κατάλυμα, οι τελευταίοι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ ο δήμαρχος της Αθήνας, Καμίνης, κατέθεσε μήνυση εναντίον καταλήψεων σε κτίρια του δήμου που φιλοξενούν πρόσφυγες-μετανάστες.

Από την πρώτη στιγμή τόσο στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα όσο και σε διάφορες πόλεις πανελλαδικά αλληλέγγυοι/-ες προχωράνε σε καταλήψεις γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, οργανώνουν συγκεντρώσεις και πορείες, αναρτούν πανό και απαντούν με δυναμικές ενέργειες και παρεμβάσεις. Η χρονική συγκυρία που ξεδιπλώνεται αυτή η κατασταλτική επιχείρηση από το Κράτος δεν είναι καθόλου τυχαία, προσδοκώντας ένα αποδυναμωμένο κύμα αλληλεγγύης λόγω καλοκαιρινών απουσιών. Ακόμα όμως και κάτω από αυτές τις συνθήκες εκατοντάδες είναι οι σύντροφοι/-ισσες που ανταποκρίνονται στα καλέσματα και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Το μήνυμα που η εξουσία θέλει να περάσει είναι σαφές και είναι ένα από τα διαρκή επίδικα της. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να παραμείνουν εξόριστοι σε στρατοπεδικούς χώρους, άμεσα ελεγχόμενοι, απομονωμένοι και αόρατοι από την υπόλοιπη κοινωνία, χωρίς καμία δυνατότητα αγωνιστικής συνεύρεσης και διεκδικήσεων. Όποιος/-α αμφισβητήσει τα χαρακτηριστικά αυτά αλλά και όποιος/-α σταθεί αλληλέγγυος θα κατασταλεί, θα διωχθεί, θα φυλακιστεί ή θα απελαθεί.

Η πολιτική διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπάθησε, σε μια χαλαρή ανακοίνωση που εξέδωσε, να νίψει τας χείρας της με τη γνωστή μέθοδο "δεν ήξερα, δεν άκουσα, δεν είδα". Όσο όμως κι αν προσπαθούν να μας πείσουν για τις "αγνές" τους προθέσεις η οργή μας έχει σαφείς παραλήπτες. Και δεν είναι άλλοι από αυτούς που τόσο καιρό τώρα κλείνουν σύνορα και πνίγουν μετανάστες, οργανώνουν στρατόπεδα – φυλακές, που μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια αδιαμεσολάβητης αλληλεγγύης, κάθε προσπάθεια διάρρηξης της απομόνωσης και δημιουργίας ζωντανών σχέσεων, που καταστέλλουν αλληλέγγυους, που εκκενώνουν καταλήψεις, που δίνουν άλλοθι στον κόσμο της εξουσίας και των αφεντικών.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ, ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΝΙΚΗΣ, κοινότητα "HURRIYA"
 
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΡΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: