Στις 6, 8 και 9 Οκτώβρη πραγματοποιείται το 1ο Θεμιστόκλειο μουσικό φεστιβάλ, στο Θεμιστόκλειο στάδιο, στην οδό Υπαπαντής, με τη συμμετοχή διάφορων «ευαίσθητων», «αμφισβητιών», «διαφορετικών» καλλιτεχνών, όπως οι Active Member, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μίλτος Πασχαλίδης κ.α. Διοργανωτής η ART-TC υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά. «Ευγενικοί» χορηγοί επικοινωνίας ο ΣΚΑΙ, η LIFO, το MAD και διάφοροι άλλοι στυλοβάτες του κόσμου του θεάματος, των media και του life style.
Σε μια περίοδο κρίσης και ολομέτωπης επίθεσης της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας κατά της κοινωνίας, τοπικοί αρχοντίσκοι, εταιρικοί σπόνσορες και «εναλλακτικοί» εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού στερεώματος, διοργανώνουν ένα μουσικό event στις μαστιζόμενες από την ανεργία και τη φτώχεια περιοχές μας με εισιτήριο 15 και 18 ευρώ! Σε έναν αθλητικό χώρο που είναι ανοιχτά προσβάσιμος χωρίς αντίτιμο στους κατοίκους των γύρω περιοχών και τώρα θα γίνει απροσπέλαστος από σεκιουριτάδες και ελέγχους εισιτηρίων.
Στο εσωτερικό του σταδίου έχουν ξηλωθεί εδώ και μέρες οι μπασκέτες και έχει απαγορευτεί η είσοδος ενώ στα περιμετρικά κάγκελα έχει τοποθετηθεί λινάτσα που απαγορεύει την ορατότητα με το εσωτερικό του γυμναστηρίου.
Ως στόχος του φεστιβάλ παρουσιάζεται «η τόνωση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της περιοχής αλλά και η συγκέντρωση κεφαλαίων για την ανακαίνιση και φύλαξη του Σταδίου Θεμιστόκλειο». Η συγκεκριμένη δηλαδή διοργάνωση όχι μόνο προωθεί την εμπορευματοποίηση ενός ανοιχτού κοινωνικού χώρου άθλησης και συνεύρεσης αλλά αποσκοπεί και στην μελλοντική απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτόν, μέσα από την χρηματοδότηση της φύλαξής του. Από ποιους αλήθεια; Μήπως οι δημοτικές αρχές προσανατολίζονται να δώσουν το στάδιο προς διαχείριση σε ιδίωτες (με αντισταθμιστικά οφέλη για τον δήμο) οι οποίοι θα βάλουν είσοδο για το κοινό;
κάγκελα και φράγματα στις εισόδους σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι μπάτσοι στις διαδηλώσεις |
η λινάτσα που έχει τοποθετηθεί στα περιμετρικά κάγκελα |
Οποιεσδήποτε τέτοιες βλέψεις, βέβαια, δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από τους κατοίκους των γύρω περιοχών που επισκέπτονται εδώ και χρόνια κατά εκατοντάδες καθημερινά το Θεμιστόκλειο για να αθληθούν, χωρίς είσοδο, έλεγχο, συγκεκριμένο ωράριο ή περιορισμό ώρας.
Όσο για το ζήτημα της «τέχνης» και των «καλλιτεχνών», η άποψή μας είναι ότι η ανθρώπινη δημιουργία και έκφραση ή θα είναι αυτοοργανωμένη, αντιθεαματική και αντιεμπορευματική, θα κατατίθεται αυτόνομα, χωρίς διαμεσολαβητές, μέσα από την κοινωνία και προς την κοινωνία, ως δημιουργικό-εκφραστικό έργο, χωρίς χρηματικά (ή οποιουδήποτε άλλου είδους) ανταλλάγματα και αυτάρεσκες-ιεραρχικές κατηγοριοποιήσεις σε «καλλιτέχνες» και «κοινό» ή θα αναπαράγει τον πολιτισμό της διαχωρισμένης τέχνης, του θεάματος, των εμπορευματικών σχέσεων, του χρήματος, της διαμεσολάβησης, των ρόλων των ειδικών. Και αυτή η θέση χαρακτηρίζει τις πολλές δημιουργικές δραστηριότητες με τις οποίες καταπιανόμαστε και κατά διαστήματα παρουσιάζουμε σε ανοιχτές κοινωνικές εκδηλώσεις χωρίς κανενός είδους αντίτιμο: φωτογραφία, ζωγραφική, ποίηση, μουσική, video, εκδόσεις, θεατρικά δρώμενα.
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ
ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ, «ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ» ΧΟΡΗΓΟΙ, «ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ» ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου