Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

1η ημέρα απεργίας πείνας των 300 μεταναστών

"Δεν έχουμε άλλο τρόπο για να ακουστεί η φωνή μας, για να μάθετε το δίκιο μας. Τριακόσιοι (300) από εμάς ξεκινάμε Πανελλαδική Απεργία Πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 25 του Γενάρη.

Είμαστε μετανάστες και μετανάστριες από όλη την Ελλάδα. Ήρθαμε εδώ διωγμένοι από τη φτώχια, την ανεργία, τους πολέμους, τις δικτατορίες. Οι πολυεθνικές της Δύσης και οι πολιτικοί υπηρέτες τους στις πατρίδες μας, δεν μας άφησαν άλλη επιλογή από το να ρισκάρουμε τις ζωές μας 10 φορές για να έρθουμε μέχρι την πόρτα της Ευρώπης. Η Δύση που καταληστεύει τον τόπο μας, με το απείρως καλύτερο βιοτικό επίπεδο από εκεί, είναι για μας η μοναδική ελπίδα να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Ήρθαμε (με κανονική ή όχι είσοδο) στην Ελλάδα και δουλεύουμε για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε στην αναξιοπρέπεια και στο σκοτάδι της παρανομίας για να ωφελούνται οι εργοδότες και οι υπηρεσίες του κράτους από την άγρια εκμετάλλευση της εργασίας μας. Ζούμε από τον ιδρώτα μας και με το όνειρο κάποια στιγμή να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα με τους έλληνες συναδέλφους.

Το τελευταίο καιρό τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα για εμάς. Όσο κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις, όσο ακριβαίνουν τα πάντα, τόσο ο μετανάστης παρουσιάζεται ως φταίχτης, ως ο υπαίτιος για την εξαθλίωση και την άγρια εκμετάλλευση των ελλήνων εργαζομένων και μικροεπιχειρηματιών. Η προπαγάνδα φασιστικών και ρατσιστικών κομμάτων και οργανώσεων έχει πλέον γίνει η επίσημη γλώσσα του κράτους για το μεταναστευτικό. Η φρασεολογία τους αναπαράγεται πλέον αυτούσια από τα ΜΜΕ όταν μιλάνε για εμάς. Οι «προτάσεις» τους πλέον εξαγγέλλονται ως κυβερνητικές πολιτικές. Τείχος στον Έβρο, πλωτά στρατόπεδα και ευρωστρατός στο Αιγαίο, πογκρόμ και τάγματα εφόδου στις πόλεις, μαζικές απελάσεις. Πάνε να πείσουν τους έλληνες εργαζόμενους, πως συνιστούμε ξαφνικά απειλή για αυτούς, πως εμείς φταίμε για την πρωτοφανή επίθεση που δέχονται από τις ίδιες τους τις κυβερνήσεις.

Η απάντηση στο ψέμα και στη βαρβαρότητα πρέπει να δοθεί τώρα και θα την δώσουμε εμείς οι μετανάστες και μετανάστριες. Μπαίνουμε μπροστά με τη ζωή μας για να σταματήσουμε τώρα την αδικία σε βάρος μας. Ζητάμε την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/τριών, ζητάμε ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους έλληνες εργαζομένους και εργαζόμενες. Ζητάμε από τους έλληνες συναδέλφους μας εργαζομένους, από κάθε άνθρωπο που τώρα υποφέρει κι αυτός από την εκμετάλλευση του ιδρώτα του, να σταθεί δίπλα μας. Να στηρίξει τον αγώνα μας, για να μην αφήσει να επικρατήσει και στο δικό του τόπο το ψέμα και η αδικία, ο φασισμός και η απολυταρχία των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Αυτό δηλαδή που έχει επικρατήσει και στις δικές μας πατρίδες και μας ανάγκασε να ξενιτευτούμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, εμείς και τα παιδιά μας.

Δεν έχουμε άλλο τρόπο για να ακουστεί η φωνή μας, για να μάθετε το δίκιο μας. Τριακόσιοι (300) από εμάς ξεκινάμε Πανελλαδική Απεργία Πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 25 του Γενάρη. Βάζουμε την ζωή μας σε κίνδυνο, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είναι ζωή αυτή για ένα αξιοπρεπή άνθρωπο. Προτιμούμε να πεθάνουμε εδώ, παρά τα παιδιά μας να ζήσουν αυτά που περάσαμε εμείς.

Ιανουάριος 2011
Η Συνέλευση των μεταναστών απεργών πείνας"

Σήμερα, η πρώτη μέρα της πανελλαδικής απεργίας πείνας των 300 μεταναστών έχει ήδη "αγκαλιαστεί με θέρμη" από όλο το θεσμικό συρφετό, υπουργούς και βουλευτές, δημοσιογράφους και πρυτάνεις, καθηγητές και φασιστοειδή. Όλοι μαζί με μια φωνή, μας υπενθυμίζουν (για άλλη μια φορά) κουνώντας το δάχτυλο πως οι έννοιες της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας δεν χωράνε στο λεξικό ζωής των υπηκόων τους. Πόσο δε μάλλον όταν οι υποταγμένοι τους αποφασίζουν να αντισταθούν. Πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται γι' αυτούς που η μόνη θέση που τους υποδεικνύουν είναι αυτή του σύγχρονου δούλου,  οι "αόρατοι", οι -μέχρι χθες- "χωρίς φωνή" μετανάστες. Πόσο δε μάλλον όταν αυτοί οι μετανάστες παλεύουν συλλογικά και ακηδεμόνευτα...
Οι κινήσεις του συστήματος απέναντι και σε αυτόν τον αγώνα  μόνο απρόβλεπτες δεν είναι (άλλωστε τις έχουμε ήδη δει σε μικρογραφία σε όλους τους πρόσφατους αγώνες, κινητοποιήσεις διαφόρων κλάδων εργαζομένων). Σε αυτούς τους καιρούς, υπάρχει ανάγκη να αναδειχθούν ως "πρόβλημα" κάποιοι από τους καταπιεσμένους. Υπάρχει ανάγκη να προωθηθεί ο κοινωνικός κανιβαλισμός μεταξύ τους. Υπάρχει ανάγκη να δείξει η δημοκρατία την πυγμή της, ως "μάθημα" προς όλους όσους τολμήσουν στο μέλλον να σκεφτούν να αντισταθούν. Υπάρχει ανάγκη να μας αποπροσανατολίσουν από την ουσία... Ουσία που δεν είναι άλλη από την βαθιά κρίση ενός συστήματος που δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει πέρα από βαθύτερη καταπίεση, εντατικότερη εκμετάλλευση, πιο κάθετους διαχωρισμούς.
Απέναντι και ενάντια σε αυτές τις κινήσεις, στεκόμαστε δίπλα στους 300 απεργούς πείνας, αλληλέγγυοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: