Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Στο δρόμο για την αναρχία με συντροφιά τον μπαρμπα-γιάννη ταμτάκο

http://www.youtube.com/watch?v=WcGMI6pSI0I

"Γιάννης Ταμτάκος: εργάτης, αγωνιστής, επαναστάτης και αναρχικός...

Από τα εφηβικά του χρόνια, τσαγκάρης ο ίδιος, εντάσσεται στο εργατικό κίνημα. Αρχικά συμμετέχει στο κίνημα των αρχειομαρξιστών και έπειτα στην τροτσκιστική ομάδα του Παντελή Πουλιόπουλου. Ο Ταμτάκος στα χρόνια της εξορίας του στη Γαύδο ('37-'42) αποχωρεί από την ομάδα Πουλιόπουλου και εντάσσεται στην ομάδα Στίνα, από τις γραμμές της οποίας θα αγωνιστεί ενάντια στο σταλινισμό και το σοβινισμό στα χρόνια της κατοχής. Το '51 φεύγει μετανάστης στη Αυστραλία. Επιστρέφει μετά από 15 χρόνια για να διαπιστώσει ότι η πολιτική δράση -όπως τουλάχιστον την είχε ζήσει ο ίδιος, για παράδειγμα το Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη- είχε ατονήσει. Παρ' όλα αυτά διατηρεί τη φιλική του σχέση με τους παλιούς του συντρόφους, το Στίνα, τον Καστοριάδη κ.α., ενώ έρχεται σε επαφή με διάφορες αναρχικές ομάδες και συμμετέχει μάλιστα σε διάφορες συσκέψεις και εκδηλώσεις τους.

Ο Γιάννης Ταμτάκος, όπως και όλα τα μέλη της ομάδας Στίνα, υπήρξε ένα παράδειγμα επαναστατικού ήθους, τιμιότητας και αφοσίωσης στο πρόταγμα της χειραφέτησης της κοινωνίας. Κανένας από τους αγωνιστές αυτούς δεν εγκατέλειψε ούτε στιγμή την πίστη του, αλλά και τον αγώνα του για το σεβασμό της ανθρώπινης ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αν πρόκειται το πρόταγμα της αυτονομίας, η βλέψη προς την ελευθερία της ανθρωπότητας να έχει κάποια συνέχεια στον 21ο αιώνα, είναι βέβαιο ότι πρέπει να διδαχθεί από το παράδειγμά τους και να ακολουθήσει τη γενναιότητα του πνεύματός τους που ποτέ δε δίστασε να αμφισβητήσει τις παραδοσιακές ιδεολογίες και τους εγκλεισμούς τους, ανεξάρτητα από το κόστος που είχε μια τέτοια αμφισβήτηση."

Ο μπαρμπα-γιάννης μας άφησε στις 4 Γενάρη 2008 έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Ευτυχείς οι μεγαλύτεροι από εμάς που προλάβαμε να σε γνωρίσουμε έστω και σε προχωρημένη ηλικία (που δεν έμοιαζε σε τίποτα όμως με τα γηρατειά) και μας γέμισες με ελπίδα και αφοσίωση στον παναθρώπινο αγώνα για ελευθερία, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: