Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Ακόμη μία δολοφονία εργάτη...


Έκρηξη για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους σημειώθηκε στις εγκταστάσεις της Λάρκο (μονάδα παραγωγής νικέλιου) στην Φθιώτιδα με αποτέλεσμα ένας εργάτης να χάσει την ζωή του και 3 να τραυματιστούν σοβαρά.
Η Λαρκο τον χειμώνα απέλυσε ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων "λόγω οικονομικής κρίσης" και πίεζε το υπουργείο οικονομίας να βρει λύση στο πρόβλημα της καθώς υπήρχε θέμα βιωσιμότητας.Βέβαια, το "πρόβλημα"ξεκίνησε πριν 3 χρόμια όταν η Λάρκο αποφάσισε να προπωλήσει-δεσμεύσει την παραγωγή νικελίου 2 χρόνων σε πολύ χαμηλές τιμές την ώρα που η τιμή του μετάλλου συνεχώς αυξανόταν.Η προπώληση των μετάλλων δεν έγινε μέσω τυχαίων τραπεζικών οργανισμών.Εγινε μέσω των J. Ρ. Μorgan, Βarclays, ΗΥΡΟ και Goldman Sachs, οργανισμοί που εμπλέκονται στην πώληση των δομημένων ομολόγων, στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους οργανισμούς και της εταιρείας ήταν ο Κ. Θανάσουλας ο οποίος ήταν εκλεκτός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κι είχε εργαστεί στο παρελθόν στη Morgan Stanley.Ο Κ. Θανάσουλας ήταν στην περίφημη παρέα των "golden boys" του Λονδίνου και έφυγε από την εταιρεία αμέσως μόλις ξεκίνησε η κρίση του μετάλλου.
Κρυφές συμφωνίες,παιχνίδια δισεκατομμυριων και όλα αυτά στην πλάτη των εργαζομένων.Για πολλά χρόνια η Λάρκο είχε θεωρηθεί προβληματική και συνεχώς οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας και τα μέτρα ασφαλείας, με αποτελεσμα να φτάσουμε στον θάνατο ενός εργαζόμενου (πατέρα 4 ανήλικων παιδιών).Αλλά που να βρουν χρόνο και χρήματα να ασχοληθούν με τους εργαζόμενους,είχαν με πιο "σημαντικα" πράγματα να ασχοληθούν.
Η συνέχεια είναι γνωστή.Το σωματείο θα κηρύξει μια μέρα απεργία,το Κ.Κ.Ε θα καταγγείλει τον ιμπεριαλισμό των Αμερικάνων και την αντιλαική πολιτική της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ αν θυμηθεί ότι υπάρχει θα κάνει πάρτυ ενάντια στα εργατικά ατυχήματα και την επόμενη μέρα όλοι πισω στις "δουλειές" τους.

"Εργατικα ατυχήματα και σφαίρες στο ψαχνό,τον πολεμο τον ζούμε καθε μερα εδω"

"Η αυτοοργανωση των εργατών σημαίνει τον θανατο των αφεντικών"

Δεν υπάρχουν σχόλια: