Σελίδες

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Το φουγάρο του θανάτου ξανά στο προσκήνιο


Τη δεκαετία του ’80 μετά από μακροχρόνιους και επίμονους αγώνες των κατοίκων, το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι διέκοψε τη λειτουργία του μπαίνοντας μετά από δεκαετίες ρύπων, πνευμονολογικών παθήσεων και καρκίνων σε καθεστώς «ψυχρής εφεδρείας». Ο «δράκος», ο «χάρος», «το φουγάρο του θανάτου» ήταν τα ονόματα που είχαν δώσει οι κάτοικοι στο εργοστάσιο τότε, λόγω της αδιανόητης ρύπανσης και των πολλών ασθενειών.
Το 1996, η τότε δημοτική αρχή του κυρίου Χάσκα, υπέγραψε συμφωνία επαναλειτουργίας του εργοστασίου με την ΔΕΗ παρουσία των υπουργών ΥΠΕΧΩΔΕ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της τότε κυβέρνησης, Κώστα Λαλιώτη και Βάσως Παπανδρέου. Η συμφωνία αφορούσε στη μερική λειτουργία για 3+3 χρόνια του εργοστασίου, αντισταθμιστικά οφέλη για τον δήμο, οριστική παύση της λειτουργίας του μετά τα 6 χρόνια και μετατροπή του σε Μουσείο Τεχνολογίας και Εθνικής Αντίστασης, με πάρκο και πρόσβαση στη θάλασσα για τους κατοίκους.
Όπως ήταν αναμενόμενο από τους τοπικούς και κυβερνητικούς οργανωτές της εξαπάτησης των κατοίκων, όταν η συμφωνία έληξε μια άλλη υπογράφηκε και συνεχίζεται το ίδιο έργο μέχρι σήμερα από όλες τις δημοτικές αρχές. Η λειτουργία του εργοστασίου μόνο επιβλαβής είναι για τους κατοίκους και το μικροκλίμα της περιοχής. Τα αντισταθμιστικά οφέλη αποδείχτηκαν άνθρακες. Ένα υπαίθριο θέατρο (χώρος εκδηλώσεων) 1000 θέσεων που θα κατασκευαζόταν απέναντι από το εργοστάσιο δε φτιάχτηκε ποτέ. Το πάρκο Πρεσσόφ, ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, που θα αποδιδόταν στο δήμο, δεν αποδόθηκε ποτέ. Και τα ελάχιστα χρηματικά ποσά δίνονταν πάντα ετεροχρονισμένα με την προϋπόθεση υπογραφής νέας συμφωνίας συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου.
Οι εκάστοτε δημοτικές παρατάξεις όλα αυτά τα χρόνια έκαναν πάντα πομπώδεις δηλώσεις πριν από κάθε δημοτική εκλογική αναμέτρηση σχετικά με το κλείσιμο του εργοστασίου και μετά σφύριζαν αδιάφορα. Ενώ η ΔΕΗ επιβάλλει πάντα «συμφωνίες» αποικιακού τύπου και εκβιάζει κάθε φόρα την απόδοση των αντισταθμιστικών οφειλών της με την υπογραφή νέας συμφωνίας.
Σήμερα το θέμα επανέρχεται με χειρότερους όρους. Η δημοτική αρχή και προσωπικά ο κύριος Τζανής προωθεί «πρόταση» μακροχρόνιας λειτουργίας του εργοστασίου (25 έτη) με την κατασκευή και νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας. Ίσως για να γίνει το εργοστάσιο πιο ελκυστικό σε ιδιωτικά κεφάλαια που θα ήθελαν να το αγοράσουν στο πλαίσιο «απελευθέρωσης»-ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας. Ίσως γιατί ενδιαφέρεται κι η COSCO. Το «τυράκι» θα είναι και πάλι τα περίφημα «αντισταθμιστικά οφέλη»: 200.000 ευρώ το χρόνο και εξόφληση προηγούμενων οφειλών από τη ΔΕΗ προς το δήμο, απόδοση του Πρεσσόφ στο δήμο και 8 στρεμμάτων για 25ετη χρήση, κυριότητας του ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου. Τόσο κοστολογεί την υγεία μας ο αξιότιμος κύριος δήμαρχος.
Όμως, οι κάτοικοι που ήδη μαστιζόμαστε από την ανέχεια και την ανεργία, δε χρειαζόμαστε την παράταση και επέκταση λειτουργίας άλλης μιας εστίας μόλυνσης που μόνο επιβαρυντικά λειτουργεί για τη ζωή μας. Φτάνει πια η αντιμετώπισή μας ως ανθρώπινη χωματερή όλου του λεκανοπεδίου.
Εδώ ήταν που ήθελαν να φτιάξουν χαβούζα λυμάτων τη δεκαετία του ’70 (στο Σχιστό), που αποτράπηκε εξαιτίας των αγώνων των κατοίκων. Εδώ ήταν για δεκαετίες η χωματερή όλου του λεκανοπεδίου και συνεχίζει να λειτουργεί ο σταθμός μεταφόρτωσης των απορριμμάτων (κάποιοι από τους λόφους δεξιά και αριστερά στη λεωφόρο Σχιστού είναι από σκουπίδια που έχουν επιχωματωθεί). Εδώ οι Μποδοσάκηδες με τα εργοστάσια λιπασμάτων και τις υαλουργίες για δεκαετίες σακάτευαν εργάτες, μόλυναν τη θάλασσα και ρύπαιναν την ατμόσφαιρα και το χώμα. Εδώ είναι που έχουμε 2 εν ενεργεία νεκροταφεία αφού αυτό της Ανάστασης που θα αποδιδόταν ως πάρκο στους κατοίκους συνεχίζει να λειτουργεί. Εδώ είναι που φυτεύτηκε άλλη μια ρυπογόνος εστία όπως το βιομηχανικό πάρκο Σχιστού. Εδώ είναι ο σταθμός συγκέντρωσης και διανομής φυσικού αερίου όλου του λεκανοπεδίου, με τους κινδύνους που προκύπτουν από μια ενδεχόμενη ανάφλεξη-έκρηξη (στη Ρεβυθούσα). Εδώ συγκεντρώνονται όλα τα λύματα του λεκανοπεδίου (στην Ψυτάλλεια), που κατέστρεψαν τον Σαρωνικό, αναδύουν απίστευτες οσμές τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι επικίνδυνα για σοβαρές ασθένειες μέσω κουνουπιών.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συναινέσουμε ή να σιωπήσουμε. Δε θα επιτρέψουμε την επικύρωση καμίας «συμφωνίας». Γι’ αυτό καλούμε σε συγκέντρωση στο δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28/2, 8.00μμ, στο δημαρχείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που θα τεθεί προς ψήφιση η συγκεκριμένη «πρόταση», που συνεχίζει ωστόσο να μην έχει δημοσιοποιηθεί στους κατοίκους.
Όποιος/α δημοτικός/η σύμβουλος ψηφίσει τη συμφωνία συνέχισης και επέκτασης λειτουργίας του εργοστασίου θα είναι υπόλογος/η απέναντι στους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και κυρίως στους νέους ανθρώπους και στα παιδιά.
Τα έργα τους, οι επενδύσεις τους και η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα ολοκληρώσουν την ισοπέδωση όσων δε λεηλατήθηκαν από την κρίση τους.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 28/2, 8.00μμ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Συνέλευση της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας
κάθε Δευτέρα 6.00μμ στο πολιτιστικό κέντρο
Μελίνα Μερκούρη, Εμμ. Μπενάκη 70, Αμφιάλη
(μέχρι να ανοίξει ο καιρός και να επιστρέψουμε στις πλατείες)
αναδημοσίευση από το blog της Συνέλευσης της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου